×
Vyhľadávanie v blogoch

Zázvor – nenápadná, ale zdraviu prospešná bylina

Ide o nenápadnú bylinu, ale napriek tomu o skvelého pomocníka, ktorý vám pomôže pri rôznych zdravotných problémoch. Zingiber officinale, čiže zázvor lekársky je vytrvalou bylinou. Pestujeme ho pre dužinaté podzemky obsahujúce výrazné aromatické silice s ovocnou až citrusovou chuťou.

Z podzemkov zázvoru vyrastajú štíhle stvoly, dosahujúce výšku až 1,5 metra. Stvoly nesú dlhé, čiarkovito kopijovité listy. Kvety sú žltofialovej farby, usporiadané do klasov dlhých asi 5 cm. Výnimočne sa na rastline vyvinú plody, ktoré ale nedozrievajú.

Zázvor z ďalekej Číny

Zázvor bol do našich končín dovezený až z ďalekej Číny, kde sa podľa dochovaných informácií pestuje už najmenej tritisíc rokov. Na pestovanie zázvoru sú podmienky tropickej Ázie úplne ideálne. V našich klimatických podmienkach ich môžeme napodobniť pestovaním v skleníku, ale dariť sa mu bude tiež, ak ho budete pestovať doma v kvetináči.

Aby boli podzemky šťavnaté, potrebujú dostatok vlahy, ale aj pomerne vysokú teplotu bez veľkých výkyvov. Kvetináč s rastlinou nestavajte priamo na okno, ktorým by ste prípadne vetrali, aby rastlina nebola vystavovaná prívalom chladného vzduchu prúdiaceho do miestnosti.

Podzemky s rašiacimi púčikmi narezkujeme a potom zasadíme do pôdy. Tá by mala byť dobre priepustná, bohatá na živiny a schopná zadržiavať vlhkosť. Odrezky sadíme len mierne pod povrch, aby sa púčiky mohli rýchlejšie predrať von. V hline nesmú byť žiadne kamene, pretože tie by spôsobili znetvorenie podzemkov.

Substrát udržujeme stále vlhký. Podzemky začnú pučať pomerne rýchlo. Po vzídení výhonkov umiestnime rastlinu na tienistejšie miesto, aby nebola vystavená priamemu slnku.

Miestnosť, v ktorej zázvor pestujete, by mala byť v každom prípade svetlá a teplá, takže napríklad kuchyňa alebo obývačka sú úplne dostačujúce. Pravidelnú zálievku rastline doprajeme mäkkou, najlepšie dažďovou vodou a nezabúdame ani na pravidelné prihnojovanie.

Pomocník pri zdravotných problémoch

Pomáha pri prechladnutí, rôznych virózach, ale aj pri črevných infekciách, nadúvaní, vracaní, hodí sa pre tehotné ženy, ktoré trpia pocitmi nevoľnosti najmä v prvom trimestri tehotenstva.

Môže sa využívať pri dráždivom kašli alebo pri zápale pankreasu. Zázvor skvele likviduje nežiaduce baktérie v našom tele, má totiž skvelé baktericídne a fungicídne účinky. Je pomocníkom pri znižovaní cholesterolu, zvyšuje množstvo krviniek, je vynikajúcim preventívnym prostriedkom proti ateroskleróze.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa