×
Vyhľadávanie v blogoch

Smútok na duši? Vypite šálku čaju z citrónovej trávy

Šálka čaju z citrónovej trávy a zlá nálada, jesenný splín, depresia, prechladnutie, problémy so žalúdkom ako mávnutím kúzelného prútika zmizne. Táto tropická tráva je u nás väčšinou na zakúpenie sušená, na trhoch zoženieme niekedy aj čerstvú. Tráva vyniká charakteristickou citrusovou arómou, má lahodnú chuť a rad liečivých účinkov. Ľahko sa dá pestovať v prenosnej nádobe, celú letnú sezónu môže byť vonku a na zimu ju presťahujeme do bezmrazej miestnosti.

Lemon grass

Niekedy sa citrónová tráva nazýva aj voňatka citrónová, latinsky Cymbopogon citratus, anglicky Thai Lemon grass, ľudovo aj citronela. Je to vysoká tropická tráva z čeľade lipnicovitých. Pôvod má zrejme v Thajsku, rastie v teplých oblastiach juhovýchodnej Ázie, v Afrike, Amerike a Austrálii. U nás je možné pestovať ako prenosnú rastlinu, ktorú pred mrazmi sťahujeme z vonkajšieho prostredia pod strechu.

Citronelu tvoria mohutné trsy štíhlych a vysokých sivobielych stebiel, dosahujúcich výšku 120-150 cm. Kvety sú málo nápadné, drobné a objavujú sa koncom leta. V spodnej časti je steblo zakončené podlhovastou úzkou cibuľou, ktorá sa hojne využíva predovšetkým v ázijských kuchyniach.

Zvyšok stebla je na konzumáciu príliš tuhý, ale pri varení uvoľňuje vôňu a chuť, takže sa v kuchyni uplatňuje asi podobne ako bobkový list - vyvariť a vyhodiť. Pripravuje sa z neho aj lahodný a liečivý čaj.

Pestovanie citrónovej trávy

Citronelu pestujeme buď zo sadeníc, ktoré kúpime v špecializovanom záhradníctve, alebo zo semienok. Sadenice sadíme do dostatočne veľkej nádoby, ktorej dno opatríme drenážou. Pozor na premokrenie, to neznáša. Zemina by mala byť výživná a priepustná. Semienka vysejeme do vlhkého substrátu, do ktorého ich mierne zatlačíme.

Nádobu so semienkami zakryjeme sklom alebo mikroténovou fóliou a pestujeme pri izbovej teplote. Mala by vyklíčiť do troch týždňov. Nádobu iba rosíme. Po vzídení semenáčiky prepicháme do pripravených nádob. Po „ľadových mužoch“, tj po polovici mája, citrónovú trávu umiestnime do záhrady alebo na balkón, kde môže zostať až do zamrazu.

Čím viac bude rastlina na slnku, tým viac vonných látok v rastline bude. Na zimu ju opäť presúvame pod strechu do bezmrazovej miestnosti, kde teplota dlhodobo neklesne pod 10 ° C a obmedzíme zálievku. Zalievame odstátou vodou, a to vždy, keď je povrch do hĺbky asi 1 cm uschnutý.

V premokrenej zemine by rastlina uhnila. Dvakrát do mesiaca prihnojujeme tekutým hnojivom. Keď je nádoba úplne vyplnená koreňmi, rastlinu presadíme.

Korenie východnej kuchyne

Steblá na konzumáciu zberáme priebežne, z vyrastené a silné rastliny tak, že steblo aj s cibuľkou zrežeme tesne pri zemi. Tráva je významným korením východnej kuchyne, používa sa ako prísada do jedál a nápojov, je súčasťou mnohých čajových zmesí, využíva sa v kozmetike a pri domácej liečbe.

V cibuli aj v listoch sú obsiahnuté silice citral, geraniol, limonén, linalool, nerol a flavonoidy, ďalej obsahuje aj vitamín C, kyselinou listovú, železo, zinok, draslík a ďalšie. Je významná svojimi antioxidačnými a antibakteriálnymi účinkami.

Čaj z citronely pomôže pri únave, skleslosti i depresiách, lepšie sa po ňom koncentrujeme, pri prechladnutí aj tráviacich problémoch pôsobí antibakteriálne, ďalej znižuje cholesterol, bolesti hlavy, horúčku, bráni rastu mykózy, priaznivo pôsobí na vnútorné orgány, centrálny nervový aj lymfatický systém, upravuje krvný tlak, krvotvorbu, hladinu cukru v krvi a spomaľuje starnutie buniek.

POZOR! Citronela nie je vhodná pre ľudí so zhoršenou funkciou obličiek a títo pacienti by ju rozhodne nemali užívať dlhšiu dobu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa