×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako na pestovanie repy?

Beta vulgaris, repa obyčajná je významná dvojročná hospodárska plodina z čeľade amarylkovitých. Radíme ju medzi okopaniny. Dorastá do výšky 50 až 100 cm, má kolovitý koreň alebo koreňovú buľvu. Listy sú prízemné dlhé stopkaté s vajcovitou čepeľou. Dostala sa k nám z pobrežných oblastí Európy, zo Stredozemia a Kanárskych ostrovov.

Druhy repy

Cukrová repa (Beta vulgaris var. altissima) – je poľnohospodárska plodina, ktorej buľvy sú využívané v cukrovarníckom priemysle na výrobu cukru a tiež sa z nich vyrába lieh.

Červená repa (Beta vulgaris sub. vulgaris) – inak aj repa jedlá, pestovaná ako koreňová zelenina, ide o jeden z najrozšírenejších druhov rep. Najznámejšími odrodami sú:

Betina - guľovitá odroda odolná proti chorobám, vegetačná doba je 120 dní,
Pablo F1 - guľovitá odroda veľmi sladkej chuti s vegetačnou dobou 90 dní,
Renova - polodlhá sladkastá odroda s vegetačnou dobou 3 až 4 mesiace,
Tonda di Chioggia - skorá guľovitá odroda, dužina má červenobiele prúžky,
Monopoly - klasická odroda šalátovej repy,
Burpee's Golden - guľovitá odroda s dužninou žltej farby.
Kŕmna repa (Beta vulgaris sub. rapacea) – pestovaná na krmivo pre hospodárske zvieratá.

Pestovanie repy

Je to jednoročná plodina, ktorá má v závislosti od odrody vegetačnú dobu 60 až 120 dní. Väčšinou ju vysievame na konci apríla či na začiatku mája, akonáhle odznejú posledné mrazy. Keď by sme ju vysiali na jar pri príliš nízkych vonkajších teplotách, mohla by vybiehať do kvetu. Pôda musí mať dostatok živín, nesmie však byť prekyslená, štrkovitá ani čerstvo pohnojená.

Pôdu udržujeme primerane vlhkú. Svedčí jej slnečné stanovište. Sadíme ju do riadkov po 2 zrnách, ktoré sú od seba vzdialené 30 cm. Po vzídení, vyjednotíme, nakoniec vždy ponecháme len jednu – tú tmavšiu. Repa nie je príliš náročná na starostlivosť a je tiež dobre odolná proti chorobám a škodcom.

Zožneme ju na jeseň, než prídu prvé mrazy. Po zbere odstránime z rastlín určených na skladovanie krútivým pohybom listy, čím zabránime vysychaniu. Pred uskladnením ju očistíme, osušíme a potom ju môžeme uložiť v chladnej temnej pivnici.

Bohatá zásobáreň látok

Repa je bohatou zásobárňou látok dôležitých pre ľudské telo. Má vysoký obsah vitamínu B1, B2, C a taktiež minerály, ako je železo, draslík, horčík, fosfor a kremík. Zvyčajne sa konzumujú iba hľuzy, ale aj jej listy sú bohatým zdrojom beta-karoténu. Nezrelá repa obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej.

Červené farbivo repy - betanín - rozširuje vencovité tepny, spevňuje steny vlásočníc a je prospešné proti vysokému tlaku krvi. Prospieva cievnemu systému, zvyšuje tvorbu červených krviniek, zabraňuje kôrnateniu tepien (ateroskleróze), chráni pred infarktom a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Šťava z repy prečisťuje pečeň, repa sa tak odporúča konzumovať pri liečení pečeňových porúch a zápchy, je tiež doporučovaná ako prostriedok vhodný na odstraňovanie parazitov. Má močopudné účinky, podporuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Tlmí nervozitu, podráždenie a prekrvenie. Vraj zaháňa chuť na sladké, preto je skvelou potravinou pri redukčných diétach.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa