×
Vyhľadávanie v blogoch

Vytvorte atraktívnu záhradu pre motýle

Ak chcete, aby sa u vás motýle zabývali dlhodobejšie, treba im ripraviť kútik na rozmnožovanie. Viac ako dvadsiatka našich najznámejších druhov, kladie vajíčka na žihľavy. Preto tejto rastline nechajte v záhrade aspoň kúsoček miesta. Aj keď nevyzerá nijako okrasne a je považovaná skôr za burinu, motýle vám budú vďační.

Po rastlinách sa vám spočiatku budú plaziť často nevzhľadné húsenice, je to však znak toho, že motýle si u vás konečne našli svoje miesto, tak ich nelikvidujte. Svojím požieraním dokážu zlikvidovať celé rastliny len máloktoré druhy.

Motýle na svoj život vyžadujú slnko, pokoj a vodu

Stačí záhon s kvetmi umiestniť pred kríky, živý plot alebo k stene domu či záhradnému múriku, ale nezabudnite, že kvety nesmú byť zatienené. Nesvedčí im veterno. 

Aj keď nektár z kvetov obsahuje aj vodu, neobsahuje potrebné minerály, ktoré motýle potrebujú rovnako ako ostatné živé tvory.

Teraz už stačí výber tých správnych rastlín a môžete sa kochať krásou motýlích krídiel. Úplne najlepšia je záhrada v prírodnom štýle. Namiesto pracného udržiavania trávnika, môžeme časť záhrady venovať kvetinovej lúke, ktorú kosíme postupne, aby stále kvitla.

Nemali by tu chýbať rastliny ako margaréty, chrastavce, pakosty, trebuľka alebo hlaváč. Motýle nalákajú však aj echinacea, bodliaky, hvozdíky, pupalky, rozrazili, plamienky, hviezdnice, rebríčky, levandule, šalvia, dobromyseľ, phloxy, hrachory, rozchodníky, oman, aksamitníky, astry alebo georgíny. Vysloveným magnetom pre motýle je potom okrasný orgován.

Pestujete v záhradke skôr zeleninu ako kvety? Nezúfajte, aj tá motýľom vonia – napríklad kvety reďkoviek, šalátu, kôpru alebo feniklu ich tiež spoľahlivo pritiahne.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa