×
Vyhľadávanie v blogoch

Gladioly nevysádzajte skôr, než je pôda riadne vyhriata

Je registrovaných niekoľko tisíc kultivarov mečíkov alebo tiež gladiolov a ich celkový počet sa odhaduje na desaťtisíce - kvety najrôznejších tvarov a farieb patria do čeľade kosatcovitých (Iridaceae). Pôvodne pochádza z juhu Afriky. U nás sa rozšírili až po roku 1930. Ako tieto hľúznaté rastliny pestovať?

Najdôležitejší je nákup zdravých a silných hľúz

Pri nákupe si hľuzy dôkladne prezrite. Mali by ste nahliadnuť aj pod ich šupky - ak tam objavíte vpadnuté alebo nezvyčajne sfarbené miesta, nekupujte ich. Choré hľuzy by vám mohli zamoriť celú záhradu.

Ak sa spoliehate na uskladnené hľuzy z minulého roka, ich stav skontrolujte rovnako starostlivo - hľuzy gladiol, pestovaných po niekoľko rokov na tom istom mieste, sa ľahko nakazia chorobami.
Každý rok im musíte nájsť nové miesto.

Pred vysadením hľuzy namorte, obzvlášť v tom prípade, ak ste na rastlinách v predchádzajúcom roku pozorovali príznaky chorôb. Pred namorením odstráňte z hľúz všetky šupky, dajte ich do obalu z riedkej tkaniny a zaveste ich do roztoku moridla asi na pol hodiny až hodinu. Po tom ich ihneď zasaďte do zeme.

Hľuzy vysádzame od druhej polovice apríla

Predtým je to riskantné, pôda musí byť riadne prehriata. Vysádzajú sa zásadne na plné slnko do ľahších až stredne ťažkých, priepustných, dobre spracovaných pôd s dostatočnou zásobou humusu a živín. Vadí im priame hnojenie nerozloženými organickými hnojivami.

Hľuzy zasaďte asi do desaťcentimetrovej hĺbky, aby vyrastené rastliny nepovalil vietor. Po vysadení ich zahrňte zeminou a dôkladne ich zavlažte. Ak nastelíte na povrch pôdy mulč, ušetríte si veľa práce s okopávaním aj zálievkou.

Od polovice júla gladioly vykvitajú. Kvetenstvo odrezávajte potom, čo sa vyfarbia tri až štyri spodné puky a súčasne sa začnú otvárať prvé dva kvety. Stonku režeme maximálne s jedným až dvoma lodyžnými listami, ostatné listy sa nesmú poškodiť, pretože náhradná hľuza začína intenzívne rásť až po odrezaní kvetov.

Pokiaľ kvety neskončia vo váze, odkvitnuté kvetenstvo odstránime. Hľuzy zberáme do konca septembra bez ohľadu na stav rastlín (tj, aj keď rastliny majú ešte zelené listy), nie sú mrazuvzdorné. Celú stonku odstránime ukrútením bezprostredne pri hľuze. Hľuzy sušíme v tenkých vrstvách na lieskach pri teplote 20 – 25 °C počas 2 – 3 týždňov v dobre vetranej miestnosti.

Ak je pekné počasie, môžu sa sušiť na slnku. Minimálne ďalšie tri týždne sa hľuzy dosušujú pri teplotách 15 až 30 °C. Potom sa očistí, zbaví najvrchnejšej zablatenej šupky a uloží na liesky do suchej miestnosti pri teplote 2 – 8 °C.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa