×
Vyhľadávanie v blogoch

Margaréty v záhrade pôsobia veselo aj elegantne

Z pôvodného druhu je vyšľachtené veľké množstvo odrôd a kultivarov, ktoré môžu byť biele, farebné i jednoduché až meter a pol vysoké, alebo len 20 centimetrov nízke, ktoré sa hodia aj do skaliek či črepníkov. Sú to trvalky rastúce v trse, vyžadujúce od nás len minimálnu starostlivosť, za ktorú sa nám odvďačia krásnymi kvetmi, podľa odrody od mája až do konca leta. Tieto okrasné rastliny by nemali chýbať na žiadnej záhradke, najmä tej vidieckej.

Pestovanie margarét

Do rodu margarét (Leucanthemum) radíme na desiatky druhov rastlín z čeľade hviezdicovitých. Ich názov je odvodený od slov leukos (biely) a anthemon (kvetina). Predtým boli margarétky pre svoju príbuznosť s chryzantémami radené do rodu Chrysanthemum, ale to sa už nepoužíva.

Podľa odrody záhradné margaréty vytvárajú veľké biele (alebo žlté) kvety so žltým stredom, ktoré môžu byť jednoduché, poloplné alebo plnokveté, a tiež jemne štiepané. Stonka rastlín je dužinatá, listy kopijovité so zubovitým okrajom.

Margaréta veľkokvetá (Leucanthemum maximum) bola šľachtená vo Francúzsku a Španielsku. Dorastá až do výšky jedného metra, má veľké úbory, ktoré merajú až 15 cm v priemere. Kvitne v priebehu mesiaca júna a júla.

Dáva prednosť slnečným polohám a ľahkým priepustným pôdam. Nemá rada zatienenie a premokrené pôdy. Vysoké kultivary zle odolávajú silnejšiemu vetru, vyväzujeme ich radšej k opore. Na jednom stanovisku vydržia margaréty maximálne tri roky. Zavlažujeme iba v čase väčšieho sucha.

Pred vysychaním aj pred mrazom korene chránime mulčovacou kôrou. Množenie je možné semenami alebo vegetatívne delením trsov. Niektoré odrody, keď po odkvitnutí zrežeme, znova rozkvitnú. Po odkvitnutí - na jeseň - margarétky zrežeme až pri zemi.

Je z nej vyšľachtených mnoho kultivarov, napr. plnokvetá ‚Christine Hagemann' rozkvitá už v júni, ‚Snehová guľa' s guľovitými úbormi, ktoré sa objavujú v júli, veľkokvetá ‚Brigitta' kvitne od konca júna až do augusta.

Ďalšie kultivary margarét

- Crazy Daisy - bielej farby, má poloplné a nakuderené okvetné lístky a výrazne žlté terče, kvitne od júna do augusta

- Aglaia - bielej farby, plnokvetá, mrazuvzdorná až do -35 °C

- Lacrosse - bielej farby, tiež mrazuvzdorná s veľkými jednoduchými kvetmi, ktoré majú časť okvetných lístkov zrastených a kvitnú od mája do augusta

- Old Court - bielej farby, strapatý, mrazuvzdorný má úzke a zvlnené okvetné plátky, kvitne od júna do júla a dorastá 75 cm

- Silver Moon - bielej farby, má jednoduchý kvet, dorastá 40 cm a kvitne od apríla do konca leta.
Kultivary žltých margarét majú rôzne odtiene

- Broadway Lights - svetložltá, s jednoduchých kvetmi a oranžovými terčmi, ktorá kvitne od apríla do augusta

- Sunshine – žltá, s jednoduchými kvetmi, dorastá 90 cm

- Esther Read – plnokvetá, vysoká okolo 60 cm

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa