×
Vyhľadávanie v blogoch

Yzop lekársky - medonosná liečivka užitočná v záhradke

Yzop lekársky (Hyssopus officinalis L.) je rastlina patriaca do čeľade hluchavkovitých, dorastajúca do 20–60 cm výšky. Latinské rodové meno ""Hyssopus"" pochádza z gréckeho hys - bravč a ops - tvár, pre podobnosť kvetnej koruny s prasacím rypákom, je ale tiež možné, že pochádza z hebrejského ezoba - posvätná bylina. Na náboženské účely ho používali Hebrejci aj Gréci, ktorí zviazanými bylinami zametali a očisťovali chrámy a iné posvätné miesta. Slúžil aj v očistných rituáloch malomocných.

Pôvod aromatického polokeru

Yzop je silne aromatický poloker zdomácnený na skalách v Stredomorí a v Prednej Ázii. V kláštorných záhradách ho začali pestovať Benediktíni, odtiaľ sa dostal do vidieckych záhradiek a našiel rýchle uplatnenie ako korenie aj ako liečivá rastlina pri prsných a žalúdočných ochoreniach.

Má rád ľahké, suchšie a dobre priepustné pôdy a slnečné stanovište. Semená vysievame na jar alebo ich množíme pomocou odrobkov. Je možné pestovať ho aj v nádobe na balkóne alebo terase. Je vhodné každý rok ho zrezávať do 20 cm, inak veľmi drevnatie.

Yzop sa dá pestovať aj ako nízky živý plot. Yzop kvitne od ružových cez fialové odtiene a navyše existuje aj biela varianta tejto rastliny. Na svoje krásne kvety láka motýle aj včely. V jeho okolí sa môže horšie rásť ostatným rastlinám, pretože má alelopatické účinky. Vraj odpudzuje slimáky a tiež aj belásky.

Liečivé účinky podobné šalvii

Zbiera sa kvitnúca olistená vňať, ktorá obsahuje silicu, horčiny a triesloviny. Svojimi liečivými účinkami sa najviac podobá šalvii - užíva sa proti poteniu, podporuje trávenie, povzbudzuje chuť do jedla, odporúča sa proti katarom horných dýchacích ciest, proti kašľu i proti astmatickým ťažkostiam.

Zvonka ho možno použiť ako dezinfekčný prostriedok do kúpeľa alebo aj ako kloktadlo pri zápale hrtana a mandlí. Na vonkajšie použitie sa môžu pripraviť z listov placky alebo pleťová voda, ktorou sa ošetruje bodnutie a uhryznutie hmyzom, rezné rany, pomliaždeniny a infekcie uší a očí.

Nesmie sa užívať v tehotenstve! Uchovávame ho sušením alebo zmrazením. V kuchyni yzop môžeme pridať do mäsitých pokrmov, paštét, plniek, ku grilovaným mäsám, k baraniemu a rybám. Pridáva sa aj do bylinných likérov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa