×
Vyhľadávanie v blogoch

Staráte sa správne o rastliny?

Počas svojho vývoja rastliny prechádzajú výraznými zmenami. V každej životnej fáze majú teda trochu odlišné požiadavky na výživu a každej fáze zodpovedá aj konkrétne hnojenie. Ako im môžete prilepšiť, aby dobre rástli, kvitli a plodili?

Hnojenie rastlín má za cieľ posilniť tú časť rastliny, pre ktorú daný druh pestujeme. Rastliny by mali byť hnojené predovšetkým prostredníctvom pôdy. Rastliny by tak mali mať v pôde k dispozícii toľko živín, aby ich nedostatok nelimitoval vo výnose, pre ktorý sú pestované.

Prírodné hnojenie

Ideálna je kvalitná pôda s dostatkom živín a organickej hmoty, ku ktorému by mala vaša starostlivosť smerovať. Vždy je lepšie dať prednosť hnojivám s pomalým pôsobením, ktoré sú v pôde rastlinám k dispozícii dlhšie. Ide väčšinou o hnojivá prírodného pôvodu, teda kompost, hnoj, rohovú múčku, vápenec a dolomitický vápenec.

Tieto látky majú nižšiu koncentráciu živín, ich dávka teda bude v porovnaní s priemyselne vyrobenými hnojivami väčšia. Priemyselné hnojivá sú oproti nim obvykle lepšie rozpustné vo vode. Nástup ich účinku je tak rýchlejší.

Ak rastliny majú slabé korene a práve nie sú vo fáze silného rastu, väčšia časť živín sa môže vyplaviť, korene ich nezachytia, dochádza k zasoľovaniu pôdy a kontaminácii spodnej vody zlúčeninami fosforu a dusíka.

Priemyselné a umelé hnojivá

Odporúčané dávky priemyselného hnojiva je preto lepšie rozdeliť na dve alebo tri dávky s niekoľkotýždňovým rozmedzím. Priemyselné hnojivá v záhrade používame skôr iba na povzbudenie rastu porastu po napadnutí škodcami, po krupobití, pri náhradnej plodine a pod.

Pre rastliny majú z chemických prvkov najväčší význam dusík, draslík a fosfor. V začiatkoch rastu je pre rastlinky najdôležitejšie vytvorenie silných koreňov a založenie listovej ružice, k tomu im dopomôže viac draslíka. Potom nasleduje fáza rýchleho rastu, kedy rastliny vytvárajú nad zemou aj pod zemou veľa hmoty, a stúpa výrazne potreba dusíka.

Zakladanie kvetov a s tým spojený vznik plodov je charakterizovaný zvýšenou spotrebou fosforu. Dôležité sú aj mikroprvky. Komplexom mikroprvkov bývajú obohatené umelé hnojivá pre špeciálne porasty alebo rastliny.

Prebytok aj akútny nedostatok základných živín a mikroprvkov sa prejaví na vzhľade rastlín. Je možné si ho pomýliť aj s chorobou rastlín. Do istej miery býva takéto poškodenie vratné, čo znamená, že pri dodaní chýbajúceho prvku sa stav rastliny po čase upraví a vráti do normálu. Deficit prvku v rastline však nemusí byť spôsobený jeho nedostatkom v pôde, ale pôdnou reakciou, ktorá jeho príjem znemožňuje.

Pri liečebných zásahoch je rýchlou pomocou postrek kvapalnými hnojivami, kedy je príjem prvkov sprostredkovaný cez listy. Najčastejšie sa tak vykonáva postrek pri nedostatku vápnika alebo železo pri chloróze.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa