×
Vyhľadávanie v blogoch

Ochrana stromov pred príchodom jari, ako sa na ňu pripraviť?

Aby ste na jeseň zožali kvalitné ovocie, je potrebné venovať pozornosť predjarnej ochrane ovocných stromov. Zamerajte sa nielen na jadroviny a kôstkoviny, ale aj na kríky drobného ovocia.

Prirodzených nepriateľov a škodcov v záhradách z roka na rok pribúda a tak sa väčšinou žiadny pestovateľ bez nejakého postreku nezaobíde. Aby ich nebolo veľa a mali ten správny účinok, treba začať včas a dodržiavať termíny ochrany, jedine tak máte šancu na zdravú úrodu.

Kedy je ideálny čas na postrek stromov?

Ovocným stromom pomáhajú práve postreky bojovať so škodcami a chorobami, hoci ich mnohí záhradkári zatracujú a vyhýbajú sa im. Začíname veľmi skoro na jar, keď sa stromy chystajú na pučanie.

Na prácu si vyberieme deň, kedy teplota dosahuje aspoň 10 °C, nebude fúkať vietor a predpoveď nič nehovorí o dažďových prehánkach, postrek musí do večera na stromoch uschnúť.

Pri nižších teplotách sa účinnosť postreku znižuje, vietor by ho rozniesol aj tam, kde nie je potrebné, a pokiaľ dreviny opláchne dážď v priebehu dvoch hodín, bol by potom postrek úplne zbytočný.

Najdôležitejším je prípravok proti prezimujúcim škodcom, ktorý udusí väčšinu živočíšnych škodcov na ovocných drevinách. Striekame starostlivo aj na kmeni, pretože za starou kôrou prezimujú škodcovia najradšej. Pri postreku postupujeme pomaly a veľmi dôkladne.

Prípravky, ktoré obsahujú insekticídnu zložku a minerálny či repkový olej, bránia larvám a vajíčkam v dýchaní. Postrek účinkuje tým lepšie, čím je teplejšie, pretože škodcovia intenzívnejšie dýchajú, a výraznejšie sa tak prejaví účinok postreku.

Včasným postrekom zničíme predovšetkým vajíčka vošiek a roztoče, mieru jabloňovú alebo piadivky, ktoré tak rady vyhrýzajú listy, zbavíme sa piliarka slivková. Postrekom chránime taktiež pred červivosťou aj odrody čerešní.

Kombinované prípravky

Je možné použiť aj kombinovaný prípravok, vždy záleží ale na druhu dreviny. Kombinované prípravky obsahujú nielen prostriedky na ničenie mnohých škodcov i chorôb, mnohé navyše aj listové hnojivo. Avšak prípravky s listovým hnojivom aplikujeme, až keď sa stromy zazelenajú.

Odlišné kombinované postreky sa vykonávajú u jadrovín, kôstkovín, drobného ovocia na kríkoch a podobne, napríklad prípravok vhodný pre jablone a hrušky nebude vhodný pre čerešne.

„Prirodzených nepriateľov a škodcov v záhradách pribúda, a tak sa väčšinou žiadny pestovateľ bez nejakého toho postreku nezaobíde.“

Keď sú listové púčiky ešte nerozvinuté, tj. v čase pučania, je nutný u ovocných drevín ešte jarný postrek. Ak vás trápi kvetovka, striekame v štádiu zelených pukov.

Dôležitá je aj prevencia

1.) pred zimou odpraceme mumifikované plody

2.) čoskoro v predjarí vykonáme rez ovocných drevín, odstránime choré a napadnuté výhony,
zbavíme sa starého lístia

3.) kmene očistíme od starej kôry a natrieme vápnom, na jar potom budeme mať menej starostí so škodcami aj s chorobami

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa