×
Vyhľadávanie v blogoch

Gotu kola, zázračná bylinka proti únave

Gotu kola, čiže pupočník ázijský (Centella asiatica), patrí medzi tradičné liečivé byliny ázijskej medicíny. Pestuje sa hlavne na Madagaskare, v Indii, na Srí Lanke, v Indonézii av niektorých častiach južnej Afriky.

Pri užívaní posilníte telesné aj duševné zdravie a odolnosť, odstránite únavu a významne si vraj predĺžite život. Je tiež pohľadnou plazivou rastlinou, ktorá pôsobí v nádobách sviežo a dekoratívne. Gotu kolesa však nie je mrazuvzdorný, preto sa pestuje v nádobách, či už celoročne v izbe, alebo ako prenosná rastlina.

Aby rastlina dobre prosperovala, musíte jej zvoliť vhodné stanovište - vyhovuje polotienisté alebo slnečné, najlepšie na východnej strane. Semená dosť dlho klíčia, vysievať ich môžeme celoročne. Vysievame do klasického záhradného substrátu, priepustného, humózneho s prímesou piesku, ktorý udržujeme stále trochu vlhký.

Substrát so semienkami umiestnime na teplé a svetlé miesto. Pupočník je lepšie pestovať v závesnom kvetináči, črepníku či košíku, aby výhony mohli voľne splývať. Počas vegetácie pravidelne zalievame a prihnojujeme. Rastliny zalievame odstátou vodou izbovej teploty do misky.

Málo alebo naopak mnoho vody spôsobuje poruchy rastu rastliny. Raz za štrnásť dní, odporúčanou dávkou špeciálneho tekutého hnojiva, rastliny prihnojíme. Najlepšie prírodným hnojivom, vzhľadom na neskoršiu konzumáciu. Rastlinu prezimujeme na svetlom mieste, v priestore s minimálnou teplotou 15 ° C, obmedzíme zálievku a doprajeme jej pokoj. Možno ju množiť odnožami.

Pupočník je zázrak ázijskej medicíny

Účinné látky, ktoré obsahuje, voláme napr. vitamín C a B, karotenoidy, flavonoidy, alkaloidy, glykozidy, steroly, tanín (kyselina trieslová), sacharidy, anorganické soli, kyselina asparagová, -alanín, fenylalanín a nasýtené mastné kyseliny.

Pomáha k zvýšeniu fyzických i psychických schopností ľudského organizmu, posilňuje nervy, zlepšuje pamäť a odstraňuje úzkosť, pôsobí protizápalovo, pomáha pri reumatizme aj astme, zmierňuje priebeh cukrovky 2. typu, zabraňuje usadzovaniu cholesterolu v cievach, zlepšuje prekrvenie mozgu, priaznivo vonkajšieho používania zvyšuje pružnosť kože, urýchľuje hojenie rán, áft, pomáha pri zápale žíl, používa sa aj na pokožku postihnutú celulitídou, ktorú pomáha prekrvovať a vypínať, a tak odstraňovať príznaky tzv. pomarančovej kože.

Z čerstvých aj sušených listov rastliny je možné pripraviť nálev – lyžička podrvených listov na šálku vriacej vody (nálev popíjame raz až trikrát denne, najmä v náročnom a záťažovom období).

Po troch týždňoch užívania urobíme týždennú pauzu, potom kôru zopakujeme. Čerstvé listy pupočníka je možné pridávať aj do zeleninových šalátov, alebo ich krátko povariť či podusiť a podávať ako prílohu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa