×
Vyhľadávanie v blogoch

Podzemnica olejná: vypestujte si svoje arašidy

Pôvodom je pravdepodobne z Južnej Ameriky, jej pestovanie sa po svete rozšírilo až v čase, keď španielski dobyvatelia priviezli rastliny do Európy. Existujú odrody so vzpriamenou lodyhou (sú rannejšie, hodí sa teda do chladnejších oblastí s menej priaznivými klimatickými podmienkami) a s lodyhou plazivou (hodí sa do teplejších oblastí, majú vyšší výnos, ale horšie sa ošetrujú).

K svojmu úspešnému vývoju potrebuje teploty okolo 20 stupňov Celzia, v našich podmienkach je teda vhodné pestovať ju v skleníku či fóliovníku. Pôdu vyžaduje podzemnice kyprejšiu, výhrevnú, humóznu bez burín, dobre zásobenú vápnikom a ďalšími živinami (prevažne draslíkom a fosforom), s väčším podielom piesku.

Miesto, kde plánujeme podzemnicu pestovať, už na jeseň zrýľujeme a na jar prekypríme. Rastliny si predpestujeme výsevom. Zhruba v polovici apríla ich vysadíme do malých kvetináčikov. Semienka klíčia pri teplote okolo 12 až 15 ° C veľmi rýchlo. Kvetináčiky umiestnime tak, aby mali čo najviac svetla, a hojne zalievame.

Vyrastené sadeničky vsádzame na záhon až po polovici mája do prehriatej pôdy, vo vzdialenosti pätnásť až tridsať centimetrov od seba a riadkov širokých šesťdesiat až sedemdesiat centimetrov. Sadenice chránime proti neskorým mrazíkom netkanou textíliou.

Podzemnica kvitne výrazne žltými kvetmi. Počas kvitnutia nezalievame. V oplodnených kvetoch vznikajú zaujímavé útvary, ktoré prenikajú do kyprej pôdy, kde sa z nich vyvinú plody (podzemnicové oriešky). Odkvitnuté stopky môžeme zeminou aj zakryť.

Čím viac ich prihrnieme zeminou, tým väčšia bude úroda. Úrodu podporíme aj skracovaním hlavných osí rastliny a závlahou. Podzemnice netrpia na škodcov a choroby.

Čerstvá semená obsahujú vysoký podiel resveratrolu, tridsaťosem až päťdesiatpäť percent oleja, dvadsaťštyri až tridsaťpäť percent bielkovín, cukry a vitamíny a podľa posledných výskumov vykazujú aj antioxidačné a antibakteriálne účinky. Resveratrol je prítomný aj v červenom víne av grapefruitoch.

Je odporúčaný na prevenciu srdcových chorôb, celého radu pľúcnych ochorení, prevenciu rakoviny prostaty a rakoviny prsníka. Z orieškov sa získava svetlo žltý a mimoriadne kvalitný arašidový olej, ktorý obsahuje najmä estery kyseliny olejovej a linolovej.

Je využívaný na výrobu umelých tukov av teplej kuchyni, pretože sa neprepaľuje. Olej z druhého lisovania sa používa na výrobu mydiel a krémov. Oriešky je nutné pred konzumáciou opražiť. Dajú sa piecť, pražiť, sušiť, nasoľovať, nakladať do cukru, do sirupu alebo variť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa