×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestovanie kukurice priamo zo semienka

Kukurica je už vyše 5000 rokov považovaná za užitočnú plodinu. Bola domestikovaná v Strednej Amerike. Z hľadiska botanického je radená do čeľade lipnicovité (rovnako ako väčšina tráv), hospodársky sa potom radí medzi obilniny druhej skupiny – podobne ako proso, ryža či pohánka.

Najlacnejší zdroj energetickej zložky krmiva

Kukurica je z hľadiska agronomického považovaná za najlacnejší zdroj energetickej zložky krmiva a je možné ju veľmi ľahko konzervovať silážovaním. Ide o jednoročnú, jednoklíčnolistovú, jednodomú, rôznopohlavnú rastlinu s C4 fotosyntézou.

Vďaka rôzne raným hybridom je možné kukuricu veľmi dobre pestovať aj v chladnejších oblastiach. Na pestovanie sú nevhodné pôdy ťažké, chladné a mrazové kotliny. Zo všetkých plodín má kukurica najnižšiu protieróznu funkciu.

Medzi vhodné pôdy naopak patria hlboké, dobre spracované, akurát prevzdušnené pôdy bohaté na humus a najlepšie pôdy s južnou expozíciou. U nás vo všeobecnosti dochádza k poklesu pestovateľských plôch už mnoho rokov.

Siatie kukurice je dané teplotou pôdy

Ide o plodinu náročnú na teplo, svetlo a súčasne aj na vlahu. Vhodný termín siatia je na prelome apríla a mája pri teplote pôdy 8–10 °C. Na ľahkých pôdach s neskorším termínom siatia sa seje do hĺbky 5–7 cm.

Na ťažších pôdach so skorším termínom siatia je hĺbka nižšia – približne 3–4 cm. Riadky sú široké asi 0,5-0,75 metra. Najlepšie sú pôdy vyhnojené (najmä živinami N, P a K), z mikroprvkov býva najčastejšie v deficite zinok. Bežne sa na hnojenie kukurice používajú organické hnojivá.

Kukurica má okrem primárnych koreňov aj sekundárne, ktoré vznikajú v praslenách okolo bazálnych uzlov, chránia ju pred poliehaním a lepšie využívajú vlahu. Optimálne vyvinutý koreň kukurice sa rozkladá až do hĺbky 2,5 metra.

Steblo kukurice v našich podmienkach dorastá do výšky 1,5-2,5 metra a je silné 2-7 cm. Počet listov je daný geneticky, všeobecne platí, že rané hybridy ich majú menej, neskoré viac. V počiatočných fázach pribúda objem kukurice pomalšie, preto treba dať pozor na neskoré jarné buriny (durman, mrlík). Intenzívny rast dosahuje od polovice júna až do začiatku augusta.

Kvety kukurice sa objavujú od júla až do októbra. Samčie kvety predstavujú vrcholové laty z hustých lichoklasov. Samičie kvety sú palice v dolnom úžľabí listov. Plodom kukurice je obilka.

Odporúčanie na záver

Kukuricu môžete skúsiť pestovať s podsevom krycej plodiny, ktorou môže byť niektorá leguminóza či ďatelina - ide o rastliny, ktoré viažu vzdušný dusík pomocou hľúzkových baktérií. Najlepšia bude napríklad fazuľa či podzemnica olejná.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa