×
Vyhľadávanie v blogoch

V júni čaká záhradkárov prvý zber ovocia, aká ďalšia práca bude potrebná?

Medardova kvapka 40 dní kvapká! Poznáte túto pranostiku? Ak je daždivé počasie, v záhrade sa snažíme zachytiť čo najviac dažďovej vody, v teplých dňoch sa bude hodiť na zalievanie. Pamätajte, nikdy nezalievame záhradu prúdom vody v čase, keď slniečko praží.

Rozpálené rastliny by sa z prekonaného tepelného šoku nemuseli spamätať, navyše mokré listy môže spáliť slnko. Najlepšie je zalievať ráno, alebo neskoro večer. Voda by mala byť odstáta, a vôbec najlepšia je tá zo suda s dažďovou vodou.

Čo vás čaká ďalej?

Odstraňovanie odkvitnutých kvetenstiev, zaštipovanie výhonkov, letný rez stromov, úprava živého plotu, a pod. Konečne zberáme prvé čerstvé ovocie. Jahody má rád asi každý. Ak jahody nepestujeme na čiernej netkanej textílii, nastelieme pod ne piliny alebo slamu. Ide o prevenciu proti plesňovým chorobám.

Ovocie by nemalo zostávať na zemi – je semeniskom na šírenie škodcov a chorôb. Skontrolujte aj ostatné ovocné dreviny - ak je chladnejšie daždivé počasie, sú často napádané plesňovými chorobami či škodcami, aplikujte ochranný postrek.

Je ideálny čas na vybratie cibuliek narcisov,hyacintov a tulipánov zo zeme. Teraz už lodyhy cibuľovín žltnú, cibuľky majú už hnedú ochrannú šupku a dajú sa vybrať zo zeme. V tieni a v prievane necháme vyryté cibuľky zaschnúť a do jesene ich uskladníme na suchom, dobre vetranom mieste.

Opadavým živým plotom upravte tvar rezaním. Rezom vytvoríte podmienky na bohaté zahusťovanie.

V júni je tiež vhodné obdobie na množenie listnatých okrasných drevín pomocou vrcholových rezov. Ako na to? Polodrevnaté konce tohtoročných výhonov odstrihneme zhruba na 9 cm, namočíme do rastového stimulátora a potom zapichneme na zatienené, ale teplé miesto do pôdy zmiešanej s pieskom.

Trávnik počas sucha kosíme a kropíme

Prihnojujeme trávnik a pomocou pesticídov likvidujeme nežiaduce buriny. Trávnik v čase sucha kosíme a kropíme, ak máme dostatok vody. Lepší ako pracne udržiavaný, krátko strihaný trávnik je prirodzene kvitnúca lúka, ktorú si možno už niektorí na kúsku pozemku pestujú pre radosť.

Aj tá si však v prvej polovici júna žiada senoseč. S vyrastenou trávou si poradí bubnová kosačka, ale ak chcete urobiť niečo pre svoje telo, môžete použiť kosu. Do tieňa stromov vynesieme všetky prenosné a izbové rastliny vhodné na letnenie (napr. palmy aj ostatné tropické skleníkové rastliny, ktoré potrebujú teplé noci).

Začiatok júna je tiež posledný vhodný termín pre osádzanie balkónových črepníkov. Rastliny v nádobách teraz pravidelne prihnojujte, ale najlepšie hneď ráno. Zemina by mala byť pred hnojením vlhká, nie vyschnutá.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa