×
Vyhľadávanie v blogoch

Náprstník červený - krásna, ale prudko jedovatá rastlina

Digitalis purpurea alebo náprstník červený je dvojročná, prudko jedovatá rastlina patriaca do čeľade skorocelovitých. Rastlina je 60-150 cm vysoká a jej české meno je odvodené od typického tvaru kvetov, podobných náprstku. Podobne je odvodené latinské meno - Digitalis - od slova digitus = prst. Názvom „digitalis“ sú všeobecne označované aj výťažky z listov tejto rastliny obsahujúce látky ovplyvňujúce činnosť srdca.

Rastlina prvý rok vytvára iba prízemnú ružicu listov, druhý rok vyženie priamu, sivo plstnatú, zelenú až tmavočervenú lodyhu. Kvety sa objavujú v júni až auguste a kvetenstvo tvorí dlhý jednostranný hustý strapec.

Množstvo farebných odrôd

Rúrkovito zvonkovité kvety sú väčšinou purpurové, vo vnútri s početnými tmavofialovými až červenými, bielo ohraničenými škvrnami. Bolo vyšľachtené množstvo rôzne farebných odrôd. Plodom je kapsula.

V prírode ho nájdeme na preslnených pasekách, kamenistých zarastených stráňach a vo svetlých lesoch od pahorkatín po hory. Vyhovujú mu vlhké kypré pôdy, slabo kyslé, môžu byť aj kamenisté, s vysokým obsahom humusu.

Ak si ho chceme sami vypestovať, semienka vysievame od apríla do júna. Sú veľmi drobné, nemusíme ich teda ani pokrývať zeminou, vyklíčia asi za štrnásť dní. Na trvalé miesto vzídenej rastlinky vysadíme na jeseň, alebo vysievame už rovno na stále stanovište.

Vyzerajú lepšie v skupinách ako jednotlivé solitéry. Uplatní sa ako v trvalkových záhonoch, tak ako doplnok tmavších kútov, či v pozadí skaliek. Skupinky rastlín sa dobre vynímajú pred tmavými kríkmi.

Dobre ich doplnia plamienky, lupiny, echinacea, zvončeky, divozely, rôzne druhy vysokých tráv, paprade a ďalšie trvalkyletničky.

Ako droga sa užívajú sušené listy

Z listov sa prípravujú nálevy a tinktúry. Účinné sú hlavne glykozidy digitoxín a digoxín v nich obsiahnuté. V presne určených dávkach slúžia tieto prípravky ako účinný liek na niektoré srdcové choroby.

Pri nesprávnom použití je to však vysokoúčinný jed, čo sa využívalo najmä v stredoveku. Vzhľadom na to, sa neodporúča používať prípravky z náprstníka amatérsky, bez dohľadu lekára alebo zdravotníka.

Droga je vo farmakologickom priemysle tiež surovinou na izoláciu chemicky čistých glykozidov na výrobu liekov. V homeopatii je používaná na liečenie srdcovej slabosti, pri poruchách obličiek, depresii, nespavosti a pri migréne.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa