×
Vyhľadávanie v blogoch

Tulipán, kráľ cibuľovín. Ako ich správne pestovať?

Tulipán patrí medzi najpestovanejšie a druhovo najbohatšie cibuľoviny na celom svete, s kvetmi rôznych tvarov a farieb či ich kombinácií. Uplatnenie nájdu ako vo veľkoplošných parkových výsadbách, tak na menších záhradných záhonoch alebo skalkách.

Ako sa o ne starať, aby rozkvitli každý rok?

Pôvodne pochádzajú zo západnej a strednej Ázie (od oblasti Číny, cez Afganistan, Irán, Irak až po Kaukaz), odkiaľ sa niektoré druhy postupne rozšírili i do juhovýchodnej Európy (na Balkán a do Grécka).
Môžeme ich rozdeliť na dve základné skupiny – botanické, tie sú pôvodné druhy a záhradné tulipány. Záhradné sa potom rozlišujú podľa rôznych kritérii (veľkosť rastliny, doba kvetu, tvaru, farby a ďalších) do mnoho ďalších skupín. Dorastajú do výšky 10–80 cm. Vyberie si určite každý.

Pestovanie

Tulipány milujú slnečné stanovište s priepustnou, výživnou, neutrálnou až mierne kyslou hlinitopiesočnatou pôdou. Prospieva im i dostatočná výživa. Pred výsadbou do zeme môžeme aplikovať vhodné pomaly rozpustné hnojivá či kompost alebo zkompostovaný hnoj. Pokiaľ sú už záhony založené z predošlej doby, hnojíme ich od jari pravidelne, asi raz za 14 dní. Pôda na záhone musí byť dostatočne vzdušná a priepustná (záhony by mali byť zryté do hĺbky 20–30 cm). Cibule vysadzujeme koncom septembra a v priebehu októbra asi 8–15 cm hlboko a asi 10–20 cm od seba. Do začiatku zimy sa spoľahlivo ujmú. Za sucha rastliny odkvitajú a oslabujú sa, v priebehu jarného rastu a kvitnutia preto udržujeme záhony s tulipánmi stále mierne vlhké. Po odkvitnutí kvetnú stonku odstrihnite, aby sa rastlina nevysilovala tvorbou plodov.

Žltnúce a odumierajúce listy neodstraňujeme, dokiaľ nevyschnú úplne (živiny z nich sa totiž sťahujú do cibule a pretvarajú sa tu zásobné látky), väčšinou v priebehu júna až júla. Cibule po zatiahnutí listov vyberieme z pôdy a odlomíme dcérske cibulky. Všetky zdravé a plné dorastené cibule dôkladne očistíme a osušíme, uskladníme ich v prepravkách či papierových sáčkoch na vzdušnom mieste pri teplote okolo 20 °C a na jeseň ich opäť vysadíme (v priebehu skladovania ich starostlivo kontrolujeme a likvidujeme všetky choré).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa