Je tu jeseň. Čo s bylinkami, aby ich bol dostatok i v zimných mesiacoch?

Je tu jeseň. Čo s bylinkami, aby ich bol dostatok i v zimných mesiacoch?

Bylinkám sa najlepšie darí vonku, ale ľahko ich môžete pestovať za oknom v kvetináči, hlavne keď záhradu nemáte. Bylinková záhradka v kvetináčoch by však v domácnosti v zimných mesiacoch nemala chýbať ani v prípade, že máme bylinkový záhon i na záhrade. Bylinkový parapet vždy poskytne pár čerstvých lístkov do kuchyne, jemne prevoňajú miestnosť a bylinky budú i prvou pomocou, napríklad pri prechladnutí či tráviacich problémov.

Hlavným problémom pestovania byliniek doma v zimných mesiacoch je nedostatok svetla. Najlepšia býva pozícia kvetináčov na okennom parapete s orientáciou na juh či východ. Aby sa bylinky nenakláňali za svetlom na jednu stranu, pravidelne otáčame kvetináčom.

Pre prezimovanie väčšiny byliniek je ideálna teplota okolo 10 až 15 °C (napr. miesto pri okne blízko chodby alebo medziokenné priestory, pokiaľ v nich neklesá teplota pod bod mrazu).
Pozor dávajte na zálievku – je potrebné ju prispôsobiť zníženiu prísunu svetla a nižšej teplote. Bylinky, až na vlhkomilnejšie výnimky ako je mäta, neznášajú premokrenie, ale v malých kvetináčoch čochvíľa trpia suchom – zálievka by teda mala byť mierna a častá.

Pri rýchlení, teda intenzívnejšim spôsobu pestovania, je možné bylinky trocha prihnojiť, ale nie je to nutné. Bylinky všeobecne príliš prihnojivať nepotrebujú.

Bylinkám, rovnako ako ostatným izbovým rastlinám, neprospieva suchý vzduch vytápaných miestností. Môžeme ich pravidelne orosovať alebo iným spôsobom zvhlčiť vzduch (použijeme odparovaciu misku, ktorú umiestnime blízko kvetináča). Okolo byliniek stúpa vlhkosť, pritom dno kvetináča s vodou v kontakt nie je. Takto sú bylinky chránené aj proti hmyzím škodcom. Ak to nepomôže, tak ich môžeme odstrániť pomocou výluhu z paliny, zemiakovou vodou (zo zemiakov varených v šupke či povarením samotných šupiek) alebo prípravkom na bázi repkového oleja a lecitínu, ktorý škodcom zalepí dýchacie otvory, ale inak je zdravotne úplne nezávadný. Insekticídy nie sú vhodné na bylinky v interéru, pokiaľ ich chceme používať v kuchyni.

A na ake bylinky určite zabudnúť?

Bazalka – výborná v paradajkovom šaláte, k talianskym cestovinám i k pokrmom z húb.
Rozmarín, levanduľašalvia či tymián – vhodné na ochutenie hydiny a rýb.
Šalvia, meduňka a mäta – spestria tvarohové pomazánky, mäta je vhodná nielen k tradičnému uhorkovému šalátu, ale i k ovocným šalátom a sladkým dezertom.
Saturejkayzop – výborné k strukovinám, vďaka nej nepôsobia tak nadýmavo.
Estragon – do polievok a pokrmov z rýb.
Oregano či čerstvá majoránka – vhodná k pokrmom zo zemiakov, pizza i mnohé cestoviny sa bez nich nezaobídu
Fenikel – listy sa pridávajú do polievok a k dusenej zelenine.

Bylinky sú najchutnejšie, ak sú čerstvé, preto ich pridávame predovšetkým do šalátov a do teplých pokrmov až na koniec.

Publikované dňa 29. 09. 2017 9
Tag: bylinky

Related articles

Abeceda byliniek – bazalka

Bazalka - kráľovské korenie, ktoré pestujú gurmáni po celom svete.

Zoznam článkov

Kategórie

HĽADAŤ V ČLÁNKOCH

Naposledy zobrazené

Žiadne produkty

Menu