Špenát je kráľom zeleniny, vysejte ho na jeseň a úroda vás poteší už skoro na jar

Špenát je kráľom zeleniny, vysejte ho na jeseň a úroda vás poteší už skoro na jar

Čerstvý špenát sa s mrazeným pretlakom nedá porovnávať, to vie každý, kto ho ochutnal. Pestovanie špenátu je jednoduché pri výbere správnej odrody a zvolenie vhodného termínu výsevu.

Špenát pôvodne pochádza z ázijských krajín, pravdepodobne z Perzie. Jeho latinské rodové meno je Spinacea, je odvodené od drsného povrchu semien. Špenát môžeme deliť podľa typu a štruktúry listu, kedy rozlišujeme hladkolisté a bublinaté. Najvhodnejší čas na jeho pestovanie sú jar a jeseň, vysoké teploty a dlhé dni spôdobujú vybiehanie rastlín do kvetu a špenát preferuje chladnejšie počasie.

Za krátku dobu vytvoria rastliny špenátu veľké množstvo zelených listov. Pôda pred výsevom preto musí byť poriadne prehnojená. Pôda by mala byť hlinitopiesočnatá a dostatočne zavlažená. Piesočnaté a suchšie pôdy uľahčia zapracovanie kompostu do záhonu, ale musíme počítať s častejšou zálievkou. Dariť sa mu nebude v suchej pôde a na mieste, ktoré nie je chránené pred vetrom. Pre prezimovanie a skorý jarný zber vysievame odrody, ktoré lepšie znášajú mrazy. Semená vysievame do riadkov vzdialených 10 – 20 cm od seba, do ryhy hlbokej približne 4 cm. Vhodné odrody môžeme vysievať i veľmi skoro na jar (než semená vyklíčia už bude po mrazoch). Záhon udržujeme bez buriny a primerane vlhký. Rastliny okopávame opatrne, aby sme neporušili koreňovú sústavu, korene rastú plytko. Využijeme prípadne i bielu netkanú textíliu – zabraňuje nadmernému výparu vody z pôdy a ochráni pred veľkým chladom. Špenát je však i v našich zimách dostatočne mrazuvzdorný.

Základom je správny výber odrody. Pri výbere sa zameriame na odolnosť vybiehania do kvetu, schopnosť prezimovať a odolnosť voči plesni špenátovej.

  • Matador – klasika medzi odrodami; vysieva sa medzi marcom až aprílom alebo augustom až septembrom; vyznačuje sa širokou ružicou; vhodný hlavne pre jednorázový zber
  • Monores – výnosná odroda; mrazuvzdorný; odolný proti plesni i vybiehaniu do kvetu; výsev v marci až apríli alebo medzi augustom až septembrom
  • Winterriesen – tradičná odroda určená pre celoročné pestovanie; tvorí polovzpriamené rastliny so stredne zelenými, veľkými, slabo bublinatými listami; spoľahlivo prezimuje; výsev marec – apríl alebo august – september
  • Lorelay – tmavolistý špenát so stredne veľkymi polovzpriamenými listami; vhodný k jarným i jesenným výsevom; dobre prezimuje
  • Emilia F1 – neskorá hybridná odroda so stredne zelenými, mierne bublinatými listami; vysoko výnosná; rezistentná proti plesni a vybiehaniu do kvetu; táto odroda môže predĺžiť zber špenátu až do teplých letných dní; vysievame od marca do júla; zber od mája do septembra
  • Previa F1 – veľmi výnosná hybridná odroda; tvorí mohutné ružice tmavozelených listov; odroda je rezistentná proti plesni
  • Misano F1 – hybridná rezistentná odroda vhodná pre jarný výsev i jesenný zber; má výbornú odolnosť k nízkym teplotám a spoľahlivo prezimuje Špenát môže byť výbornou súčasťou mnohých jedál.

Špenátové pokrmy výborne doplní olivový olej, cesnak a čerstvo namleté čierne korenie. Mladé listy sa môžu konzumovať i čerstvé ako šalát.

Publikované dňa 13. 10. 2017 38
Tag: Zelenina

Related articles

Zoznam článkov

Kategórie

HĽADAŤ V ČLÁNKOCH

Menu