×
Vyhľadávanie v blogoch

Vedeli ste, že i pažítka je cibuľovou zeleninou? (časť 2.)

Do cibuľovej zeleniny zaraďujeme cibuľu, pórcesnakpažítku a, ako nám sám názov napovedá, konzumujeme cibuľovú časť. Pór a pažítka svojím vzhľadom naozaj nepripomínajú cibuľu, ale botanicky ich zaraďujeme do tejto skupiny. Cibuľová zelenina sa hojne využíva v kuchyni pri príprave mnohých pokrmov. Svoje miesto majú i v ľudovom liečiteľstve, vzhľadom k obsahu fytoncídov – antibiotických látok, ktoré obsahujú. Na naše telo pôsobia pozitívne – ozdravujú črevnú mikroflóru, črevá, pečeň a žlč, zvyšujú sekréciu žalúdočných štiav, podporujú trávenie tukov a vylučovanie cukrov, prečisťujú obličky, močové cesty, podporujú činnosť srdca a pomáhajú „čistiť“ cievy a tepny. Cibuľa a cesnak sú tiež výborným podporným prostriedkom pri liečení nachladnutia a angíny vďaka svojmu obsahu antibakteriálnych látok.

Pór

Bol vyšľachtený z divokého druhu Allium ampeloprasum, ktorý pochádza z južnej Európy a juhozápadnej Ázie. Pestovali ho už Egypťania, Gréci a Rimania už v staroveku. Pór (Allium porrum) sa zaraďuje do cibuľovej zeleniny aj keď nemá typický tvar, ako jeho dvaja príbuzní, cesnak siaty (Allium sativum) a cibuľa kuchynská (Allium cepa). Nad rozšírenou podzemnou stonkou vytvára pór bohatú ružicu plochých listov. Tie sú nie len zdrojom dužiny, ale obsahujú i rad minerálnych látok, vitamínov a esenciálnych látok, ktoré dodávajú póru typickú vôňu a šťavnatosť. Tradičné je pestovanie póru zimného, odolného proti mrazom. Pór priaznivo pôsobí na cievny systém a tráviacu sústavu a podporuje mozgovú činnosť. Pozitívne ovplyvňuje imunitný systém a pomáha pri hojení rán – má antibakteriálne a antivírusové účinky. Má aj močopudné účinky, odporúča sa konzumovať pri liečbe reumy, dny a pomáha znižovať cholesterol.

Pažítka

Pažítka je obľúbenou vňaťovou zeleninou. Prirodzene sa vyskytuje v Európe, Ázii i v Severnej Amerike, na Sibíri a pri kanadských jazerách. Malá cibuľka má  v priemere približne 1 cm. Má vysoký obsah vitamínov a minerálov ako vitamín B2, C, vápnik a draslík. Pôsobí priaznivo na organizmus – povzbudzuje chuť k jedlu a podporuje trávenie. Sušením stráca svoju arómu, pažítku je lepšie skladovať v mrazenej podobe. V kuchyni má široké použitie. Slúži nielen ako korenie, ale využijeme ju i na dekoráciu jedál. V priebehu vegetácie sa zbiera niekoľkokrát – zrezávaním vňate, keď listy dosiahnu dĺžku 15 cm. Kvety sú obľubené u včelárov ako nektárodajná a peľodajná rastlina.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa