×

Majstri v dĺžke kvitnutia - rudbekie, echinacey, astry a ďalšie, ozdobia i jesennú záhradu.

Kvetinová nádhera aj na jeseň

Majú kvety typického tvaru, lákajú včely, ale hlavne kvitnú ešte dlho po tom, ako jeseň zaklope na dvere. Všetky vymenované kvety patria do rozmanitej čeľade astrovitých (Asteraceae). Neváhajte! Na výsadbu týchto nenáročných trvaliek máte ešte trochu času.

  • Rudbekieechinaceyastry, helénia, krásnoočká, heliopsis – pre všetky platí pravidlo: čím viac slnka, tým viac kvetu, v tieni začnú rýchlo chradnúť.
  • Ak budú kvitnúť slabšie, tak po odkvitnutí ich rozdeľte a presaďte, rastliny omladnú a podporíte ich kvitnutie.
  • Môžete kombinovať viacero farieb naraz.
  • Dajte pozor na to, aby medzi rastlinami bolo vzdušno, inak môžu byť napadnuté plesňou, to ich môže potrápiť i v prípade stresu spôsobenom suchom.
  • Dostatok vody spolu so živinami značne predĺžia dobu kvitnutia, jedine krásnoočko sa vyrovná s trochou sucha, ostatné potrebujú nutnú dávku vody.

Rudbekia (Rudbeckia fulgida)

Upúta pozornosť kontrastom medzi zlatými a čiernymi odtieňmi kvetu. Bude pôsobiť úchvatne spolu s trávami s jemnými kvetnými lístkami. Po pár rokoch vytvárajú husté vetvené trsy vysoké 60 až 90 cm široké skoro pol metra.

Heliopsis (Heliopsis helianthoides var. scabra)

Je najznámejším druhom. Svoje pomenovanie získala podľa textúry listov. Spolu so slnečnicou sa k nám dostala z Ameriky. Je dvojníkom trvácich slnečníc, rozrastá sa do neprehliadnuteľných húštin.

Krásnoočko praslenové (Corepsis verticillata)

Trvalka, ktorá hojne odnožuje a v závislosti na odrode dosahuje výšku 25 až 70 cm. Nevydržia dlho v premočenej pôde, milujú slnko a znesú i pár dní bez zálievky. Dobre sa dopĺňa so šalviou hájnou, veronikou klasnatou alebo s pakosťom, vynikne i v kombinácii s hostami.

Helenium (Helenium autumnale)

Dorastajú do výšky i viac ako jeden meter. Lákajú včely i motýle, ktoré si zo žltých až tmavohnedých terčov odnášajú sladký nektár.

Astry (Aster)

Nerozrastajú sa do väčších trsov, čo je škoda. Niektoré druhy potrebujú oporu, aby ich nepolámal silnejší dážď, sú náchylné k plesňovým ochoreniam, ale za trochu starostlivosti navyše sa bohato odmenia záplavou kvetou v pastelových odtieňoch, ktoré skosí až neľútostný mráz.

Echinacea purpurová (Echunacea purpurea)

Nenáročná rastlina, ktorej sa dobre darí vo väčšine priepustných a záhradných pôdach. Znesie i dosť sucha. Upúta pozornosť svojou farbou kvetu (od ružovej, bielej, ohňovej po zelenkavú) a strohým vzrastom. Je vhodná i do divokejšie žijúcej záhrady, ľahko sa rozmnožuje. Je aj významnou liečivou rastlinou, používa sa ako prevencia proti nachladnutiu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa