×
Vyhľadávanie v blogoch

Bylinka svätej Barbory – barborka

Už podľa názvu je zrejmé, že táto rastlina je zasvätená svätej Barbore, patrónke baníkov a murárov. Máte v záhrade zatienený alebo podmáčaný kút, kde sa rastlinám nedarí? Skúste bylinu vypestovať. Je otužilá, listy pripomínajú chuť žeruchy a dajú sa zberať i v zime.

Použitie

Surová barborka sa používa do šalátov alebo ako ozdoba pokrmov. Rovnako chutná je i pruhovaná forma barborky, ktorá pôsobí i veľmi dekoratívne.

Nemôžeme zabudnúť na jej liečivé schopnosti. Obsahuje provitamín A, vitamín C i horčicový olej. Je močopudná a prečisťuje krv. Listy sa niekedy prikladali ako hojivá "náplasť" na zranenie a otvorené rany. Barborka patrí medzi poľné plevely a do čeľade kapustovitých. Objaviť ju môžeme nielen v Európe, ale tiež v Ázii, Kaukaze i na mnohých ďalších miestach.

Je to trvalá (niekedy len dvojročná) liečivá rastlina, ktorá vytvára v prvom roku života len listy a kvitne až nasledujúcu jar žltými kvetmi. Byľ býva zelená až červenofialová, lysá alebo mierne chlpatá a v hornej polovici vetvená. Vyrastá z nej prízemná listová ružica. Rastlina dosahuje výšku 30 až 60 cm. Rozmnožuje sa dobre, väčšinou samovýsevom.

Pestovanie

Dariť sa jej bude v polotieni na vlhkých a hlinitých pôdach. Vysieva sa na jar pre letný zber a na jeseň. Semená vysievame do ryhy 5 mm hlboké. Pokiaľ je pôda pred výsevom suchá, dôkladne ju zalejeme. Po vyklíčení rastliny ich jednotíme na vzdialenosť 20 cm od seba.

Za suchého počasia výdatne zalievame a mulčujeme. Je možné ju pestovať i v nádobách. Barborka rastie veľmi rýchlo. Prvé listy môžeme trhať už 8 týždňov od výsevu. Rastlina prirastá zvnútra, listy preto trháme zvonku. Je lepšie natrhať si vždy čerstvé listy a ihneď ich spotrebovať.

Čerstvé listy sa môžu zberať nepretržite. Zaistia dostatok vitamínu C i v zimnom období. Listy chutia ostro korenisto, podobne ako listy potočnice alebo žeruchy. Príprava barborky je tiež podobná.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa