×
Vyhľadávanie v blogoch

Elegantné cyklámeny – ako ich pestovať, aby kvitli celú zimu?

V obchodoch môžeme vyberať cyklámeny (Cyclamen), podľa veľkosti, farieb a tvarov kvetov, dokonca sú vyšľachtené aj cyklámeny dekoratívne listom (striebornozelené kresby). Najčastejšími sú cyklámeny s červenými, ružovými alebo bielymi kvetmi, existujú však aj rôzne kombinácie farieb. Veľký výber je v tvaroch kvetov – popri klasických sa bežne predávajú aj cyklámeny, ktoré majú trepenitý kvet alebo dokonca kvet pripomínajúci dáždnik.

Pestovanie

Dajte pozor na teplotu v miestnosti, v ktorej chcete cyklámen umiestniť. Po zakúpení necháme cyklámen najprv zaklimatizovať v chladnejšej miestnosti, aby neprekonal tepelný šok, neskôr ho môžeme premiestniť na stále stanovište v byte. Cyklámenu prospieva chladnejšie miesto, kde sa teplota pohybuje v rozmedzí 13–18 °C. Na príliš teplom mieste nebude prosperovať, začnú mu žltnúť a opadávať listy. Zalievame ho do misky (nikdy nie priamo na hľuzu, to by spôsobilo jej hnilobu). Prebytočnú vodu vždy však čo najskôr vylejte, nenechajte ju nikdy v miske. Substrát nesmie vyschnúť, rastline by poklesli listy a prestala by zakladať puky. Kvitnúcim rastlinám pridávame do zálievkovej vody raz za štrnásť dní tekuté hnojivo určené pre kvitnúce rastliny. Pravidelne odstraňujeme odkvitnuté stonky, a to tak, že ich od hľuzy odkrútime, nikdy nestriháme nožnicami.

Správny kvetináč

Cyklámeny vytvárajú hľuzy, teda nie je problém ich uchovať do ďalšieho roka. Hľuzy na jar z kvetináča opatrne vyberieme a presadíme do väčšej nádoby. Dôležitá je tiež správna hĺbka výsadby, hľuzy by mali byť v rovnakej hĺbke ako v pôvodnom kvetináči. Ak by sme ich zasadili príliš hlboko, začali by zahnívať. Kvetináče umiestnime na chladnejšie miesto a koncom leta začneme s prihnojovaním, stačí raz týždenne. V ďalšom roku tak môžeme mať cyklámeny, ktoré porastú bohatšie ako v tomto roku.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa