×
Vyhľadávanie v blogoch

Rastliny ste zazimovali, ale čo záhradné náradie? Doprajte mu v zimnom období údržbu.

Lopatky, rýle, motyky

Náčinie očistite od zeminy a rastlinných zvyškov, prípadne ho umyte. Kovové časti (žiadnu nevynechajte) utrite handričkou, namočenou v oleji alebo nastriekajte čistiacim olejovým sprejom. Najlepšia je pravidelná starostlivosť – po každom použití alebo aspoň párkrát za sezónu.

Nožnice

Korózia ostria nožníc vzniká po kontakte s miazgou a zahnívajúcimi zvyškami rastlín. Sterilizáciu ostria zaistíte jeho natretím roztokom s obsahom metanolu, prípadná nákaza sa nebude prenášať ďalej. Po každom použití je vhodné utrieť ostrie mastnou handričkou, tým odstránite akékoľvek zvyšky a kov ochránite pred koróziou. Záhradnícke nožnice ostrite pravidelne brúskou navlhčenou vodou alebo olejom. Zlý strih by mohol rastliny poškodiť a spôsobiť aj ich odumretie.

Rukoväte z dreva

Drevené rukoväte ošetrite aspoň raz za rok ľanovým olejom. Drevo vyhlaďte jemným brúsnym papierom, aby ste zarovnali drsný povrch a odstránili nečistoty, namažte olejom, ktorý do nich necháte vsiaknuť a uskladnite.

Hadice

K tomu, aby v mrazoch nehrozilo poškodenie hadíc a záhradných potrubí, na konci jesene z nich nezabudnite vypustiť všetku vodu.

Babičkine rady:

Ak predsa len kovové časti zhrdzaveli, natrite ich kúskom cibule s ricínovým olejom (keď je cibuľa špinavá, vymeňte ju).

Kovové časti nástrojov môžete pred zhrdzavením ochrániť tak, že ich ponoríte do aspoň 30 cm hlbokého vedra, naplneného zmesou piesku a trochy mazacieho oleja (piesok odstráni škodlivé rezíduá a olejová vrstvička zabráni hrdzaveniu). Takto sa o náradie postaráme po každom použití.

Tiež sa vám stáva, že náradie niekde odložíte a potom ho nemôžete nájsť? Násady alebo rukoväti používaného náčinia obtočte výraznou farebnou páskou. Ochránite ich, uchopenie bude pohodlnejšie a tiež si ho lepšie všimnete.

Keď už náčinie predsa len dožilo, nevyhadzujte ho, môže sa stať nápaditou a nevšednou dekoráciou.

Investícia do kvalitného náradia sa oplatí. Silné, odolné jaseňové alebo bukové násady vydržia dlhšie, než lacnejšie, lakované násady z mäkkého dreva, ktoré majú oveľa kratšiu životnosť. Veľmi dlho vydržia moderné polypropylénové násady.

Násady záhradného náradia musia mať správnu dĺžku. Z príliš krátkych vás bude bolieť chrbát, ak budú príliš dlhé, budú vám pripadať nevyvážené.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa