×
Vyhľadávanie v blogoch

Tip na vitamíny v zime – ružičkový kel

Dáte mu vo svojom jedálničku šancu? Spoločne s hlávkovou kapustou, kelom, kalerábom, karfiolom, brokolicou a ďalšími patrí ku kultivarom kapusty zelenej (Brassica oleracea). Všetky druhy sú plné vitamínu C a ďalších látok prospešných pre ľudský organizmus. Bol vyšľachtený v Belgicku z kapusty obyčajnej v 18. storočí. Dosahuje výšku od tridsiatich centimetrov do jedného metra. Na vrchole hlúba vyrastajú listy s dlhými stopkami a pupeňmi, tzv. ružičky, ktoré sú hlavným dôvodom, pre ktorý sa ružičkový kel pestuje. Semená vysievame na začiatku jari, sadeničky neskôr po mrazoch (v máji až v júni).

Pestovanie

Kel je vhodné umiestniť do už vyhnojenej pôdy, môžeme použiť akékoľvek NPK hnojivo v určenom dávkovaní. Bude sa mu dariť na stredne ťažkých hlinitých, humóznych pôdach s dostatočnou vlahou a živinami. Potrebuje chránené stanovište pred vetrom. Oproti iným druhom kapustovej zeleniny vydrží ružičkový kel teploty do 17 °C. Záhony v lete hojne zalievame a plejeme a behom vegetácie prihnojujeme dusíkatým hnojivom.

Pre lepší vývin ružičiek je možné na konci septembra alebo začiatkom októbra vylomiť alebo vystrihnúť vrcholky a využiť ich v kuchyni. Ružičky zberáme postupne tesne pred spracovaním alebo jednorazovo, od septembra po celú zimu, až do apríla ďalšieho roka. Kel netrháme, kým nie je väčší než vlašský orech a má pevne zomknuté listy. Pokiaľ by hrozili veľké mrazy, rastliny môžeme vybrať z pôdy a umiestniť do pareniska.

Náš tip: Osvedčenou odrodou je napríklad skorá hybridná odroda Dolores F1, ktorá je vhodná pre jednorazový zber. Rastlina dosahuje výšku 100–110 cm, ružičky sú stredne zelené, dobre uzavreté a vyrovnané. Vegetačná doba od výsadby je 120–130 dní. Je odolná proti vyvráteniu a poliehaniu.

Zdroj vitamínov a minerálnych látok

Ružičkový kel je neoceniteľným zdrojom vitamínov a minerálov. Je bohatá na vitamíny A, C, E a hlavne vitamíny skupiny B. Najvýznamnejším je B1 alebo tiamín, ktorý je významný pre duševnú sviežosť, odolnosť proti stresu i fyzickú výkonnosť. Obsahuje i prospešnú kyselinu listovú. Vitamín C je zase zodpovedný za našu imunitu, ktorá je kvôli nedostatku jeho prísunu v zime často oslabená. Ružičkový kel dodáva telu minerálne látky, ako je draslík, horčík, vápnik, fosfor a síra. Zastúpenie bielkovín je 35 %, ďalej obsahuje 7 % sacharidov a vlákninu, ktorá prospieva vylučovaniu, pôsobí proti zápche a čistí črevá. Vďaka obsahu draslíka pomáha odvodňovať a detoxikovať organizmus a je vhodný pri chudnutí.

Náš tip: Keď ružice prejdú mrazom, sú potom najchutnejšie.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa