×
Vyhľadávanie v blogoch

Opuncia, kaktus, s jedlými plodmi

Opuncia - kaktus so zaujímavou stavbou, veľkými, žltými či červenými kvetmi a jedlými, sladkými plody, z ktorých pripravíte napríklad lahodný dezertný krém.

Opuncia mexická (opuncia Ficus indica) v krajine pôvodu (suchej oblasti Mexika a tropickej Strednej Ameriky) dorastá do výšky jedného až štyroch metrov. Spodná časť rastlín po čase zdrevnateje. Do Európy je doviezli v 16. storočí Španieli. Hovorí sa im tiež indiánske figy, pretože oddávna patrili do jedálnička Indiánov.

Pestovanie

Ich pestovanie nie je príliš zložité a zvládnete ho aj v domácich podmienkach. Pôdu opuncie potrebujú dokonale drenážovanú, skôr štrkovitú. Rovnako ako všetky kaktusy znášajú dlhé obdobia sucha. Potrebujú dostatok svetla a tepla. V lete ich bez obáv môžeme letniť a vystaviť priamemu slnku. V čase vegetácie - pri kvitnutí a nasadzovaní plodov je potrebné zvýšiť mierne zálievku. Hnojiť tiež príliš nepotrebujú.

Plody

Plody opuncií mávajú zvyčajne hruškovitý tvar a vyrastajú na vrcholkoch článkov. Chuťou dužina pripomína tiež sladké hrušky. Plody mávajú hmotnosť sedemdesiat až tristo gramov. Konzumácia veľkého množstva opuncií môže u niekoho spôsobiť žalúdočné ťažkosti, pozor na to.

Množenie

Ak si rastliny chcete namnožiť, stačí z materskej rastliny odlomiť článok a reznú plochu nechať dokonale zaschnúť, potom, čo sa vytvoria malé hrbolčeky, čo sú zárodky nových korienkov, ich zasadíme do dobre priepustnej zeminy. Semenáčiky opuncie možno vypestovať aj zo stratifikovaných semien. Je to ťažší spôsob, jeho výsledok však nie je zaručený.

V lete zakoreneným kaktusom prospieva letnenie, na zimu ich umiestnime do miestnosti na svetlé, ale chladnejšie miesto a výrazne obmedzíme zálievku.

Ploché články kaktusu sú porastené skupinami pichliačov - pokiaľ sa ich čo i len ľahko dotkneme, nepríjemne sa zabodnú do kože a veľmi ťažko sa odstraňujú. Ak sa tak stane, môžeme postihnuté miesto potrieť ešte tekutým voskom, počkať, až stuhne a potom ho pomaly odlúpnuť (pichliače by sa mali zachytiť vo vosku).

Pestovať sa dajú tiež okrasné opuncie, ktoré aj u nás vonku prezimujú, ich plody sú však malé a husto pokryté zväzočkami tenkých ostňov, takže sa k jedlu nehodia.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa