×
Vyhľadávanie v blogoch

Oživte po zime mierne "unavený" trávnik

Najmä po zime je nutné priviesť trávnik opäť do zodpovedajúceho stavu. Ak je stav trávnika naozaj zúfalý, oplatí sa rozhodnúť pre jeho celkovú "rekonštrukciu".

Okrem nerovností, krtincov a hubových chorôb sa na trávniku po zime prejavuje najmä nevyrovnaná výživa, ale aj ďalšie neduhy.

Krtince

Hlinu z krtincov rozhrňte a do otvorov opäť doplňte zeminu s prídavkom kremičitého piesku. K tomuto účelu nepoužívajte piesok kopaný, ktorý obsahuje ílové častice. Kremičitý piesok dobre prepúšťa vzduch i vodu a pri vertikutácii sa postupne zapraví do vrchnej vrstvy pôdy a tým ju aj odľahčí. Na holé, nezapojené miesta v trávniku dosejte osivo.

Vertikutácie

Pokiaľ na trávniku ešte v marci neleží vrstva snehu, je to ideálna doba na vertikutáciu, akonáhle uschne vrchná vrstva pôdy. Vykonáva sa buď pomocou vertikutačných hrablí, na väčších plochách je však lepšie využiť výkonný vertikutátor.

Škvrny na trávniku

Na trávniku sa po zime väčšinou prejaví nevyrovnaná výživa vo forme škvŕn. Po vertikutácii je vhodné trávnik pohnojiť. Na hnojenie vyberáme vždy hnojivo určené pre dané obdobie, v tomto prípade pre jarné hnojenie. Počas jedného až dvoch týždňov by sa mal trávnik začať dostávať do kondície.

Zásah proti burinám

Do okrasných alebo záťažových trávnikov burina rozhodne nepatrí. Koncom jari prevedieme teda chemickou alebo mechanickou cestou zásah proti širokolistým burinám.

Ak je trávnik poškodený z viac ako päťdesiatich percent, je najlepšie ho obnoviť celý.

Okrasný trávnik vyžaduje dostatok času na starostlivosť, bez starostlivej údržby ho neudržíte v perfektnom stave. Okrem pravidelného častého kosenia, zálievky a hnojenia vás bude čakať raz alebo dvakrát ročne vertikutácia a pravidelné odburiňovanie, občas nutné dorovnanie terénu a iné zásahy. Ak je váš čas drahý, skúste to s bylinným trávnikom alebo kvetnatou lúkou. Takýto porast je odolný voči suchu, okrem tráv sa tu vyskytujú aj dvojklíčnolistové druhy, medzi ktorými bývajú zastúpené aj liečivé rastliny, nie je potrebné ho často kosiť, nemusíte hnojiť a striekať proti burinám.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa