V jarnom jedálničku nezabúdajte na rukolu

V jarnom jedálničku nezabúdajte na rukolu

Pikantná chuť rukoly osvieži zmysly a jej hodnotné zloženie celé telo, a to nielen v predjarí, keď bojujeme s jarnou únavou. Výborná je do cestovín aj šalátu a ľahko ju vypestujete aj doma.

Rukola či roketa (Eruca sativa) má hladké tmavo zelené lístky podobajúce sa púpave, je príbuzná reďkovke. Veľmi rýchlo klíči a obsahuje mnoho vitamínu C a ďalších blahodarných látok.

Na záhon sa vysieva buď skoro na jar, pre skorú letnú úrodu, alebo v polovici augusta pre zber pred zimou. Výsevy koncom jari či leta skoro vykvitnú a nevytvoria toľko zelenej listovej hmoty. Pri horúcom počasí môže tiež rukola získať až príliš horkastú príchuť. Podobne ako žeruchu, môžete rukolu pestovať aj celoročne doma. Dá sa rýchliť pri pestovaní v miskách s buničinou - čerstvé lístky možno zbierať za 10-14 dní. Ak ju pestujeme v kvetináči za oknom je termín zberu mladých listov 6-8 týždňov. Ak nespotrebujete vňať čerstvú, môžete ju nasekať, vložiť do mikroténového sáčku a uložiť do mrazničky, alebo naložiť do olivového oleja, celú, alebo rozmixovanú na spôsob pesta.

V kuchyni ju môžeme využiť nasledovne:

  • Pre svoju chuť (štipľavú a piepornú) sa hodí ako prísada do šalátu zo sladšieho ovocia (pomaranč, hrušky, ananás).
  • Ozdobí a okorení obložené chlebíčky.
  • Listy sa môžu tepelne upraviť - podusiť na olivovom oleji s nasekaným cesnakom a podávať ako príloha.
  • Roketu primiešajte do horúcich cestovín aj mletého mäsa na sekanú a fašírky.
  • Výborná je aj do polievok, v ktorých svojou chuťou nahradzuje kel či majorán, ochutí aj smotanové omáčky.
  • Vhodná je v kombinácii s cesnakom, píniovými orieškami, parmezánom a olejom - vyrobíte alternatívu k bazalkovému pestu. Drahé píniové semienka môžete nahradiť aj vlašskými orechmi. Zo semienok sa vyrába tiež veľmi ostrá horčica.

Rukola podporuje zdravé trávenie a čistí krv, prebudí vás z jarnej únavy a ešte si pochutnáte.

Publikované dňa 2018-04-04 133
Tag: Zelenina

Related articles

Aj na balkóne môžete pestovať zeleninu

Máte radi zeleninu, chceli by ste si vypestovať vlastnú, ale k dispozícii máte len balkón?

Že poznáte len pekingskú kapusta? Skúste...

V našich klimatických podmienkach sa im darí veľmi dobre

Dekoratívna môže byť aj zelenina, nielen kvety, skúste to s ňou!

Len kvety Vašu záhradu zdobiť nemusia, dekoratívne dokážu byť i rôzne druhy zeleniny.

Pestovanie cibule zo semien

Zberu sa síce dočkáme za dlhší čas, ale výsledky za to stoja

Kvaka - v minulosti zaháňala hlad, dnes je...

Zelenina ako každá iná, ťažko by sme dnes však hľadali niekoho, kto do svojho jedálnička bežne kvaku (Brassica napus...

Prečo pestovať papriky?

Do Európy sa dostala paprika (Capsicum) pri kolumbovských výpravách.

Zoznam článkov

Kategórie

HĽADAŤ V ČLÁNKOCH

Naposledy zobrazené

Žiadne produkty

Menu