×
Vyhľadávanie v blogoch

Tymián, bylinka zo Stredomoria, ktorá sa zabývala aj v našich podmienkach

Vo svojej domovine, teda v Stredomorí, rastie divoko na rozpálených suchých svahoch. Toto obľúbené korenie sa využíva v kuchyniach celej Európy, najtypickejšie je však pre oblasť Provance. Rastlina je cenená aj pre svoje liečivé účinky - pôsobí antisepticky a podporuje trávenie ťažkých mäsových jedál. Svojou silnou, príjemnou vôňou prevonia nielen balkón, ale i záhradku.

Thymus vulgaris, čiže tymian, je malý zimovzdorný vždyzelený kríček so štvorhrannými stonkami, ktoré na báze postupne drevnatejú. Má eliptické až čiarkovité, voňajúce listy, ktoré sú na rube plstnaté. Od mája kvitne purpurovo vyfarbenými kvetmi. Vôňa rôznych odrôd tymianu sa líši obsahom tymolu v siliciach. Vyšľachtené kultivary, majú oproti pôvodným planým, jemnejšie mäkšie stonky a sú hustejšie vetvené.

Kultivarov existuje mnoho, niekoľko ich uvádzame:

  • Tymián obyčajný (Thymus vulgaris) - najviac podobný falošnému tymianu zo Stredomoria. Ide o húževnatý vzpriamený krík so sivozelenými listami a bielymi alebo svetlo fialovými kvetmi. Pestuje sa v mnohých záhradných formách.
  • Tymian citrónový (Thymus citriodorus) - tiež nazývaný ako materina dúška citrónová. Má úzke listy a kopečkovitý spôsob rastu. Ochucujú sa s ním šaláty i čaje.
  • Tymian herba-baróna - plazivá rastlina pochádzajúca z Korziky a Sardínie. Tento tymian má červenú stonku, úzke lesklé listy a ružové kvety. Hodí sa na ochutenie najmä koreňovej zeleniny, syrových pokrmov a smotanových omáčok.
  • Materina dúška (Thymus serpyllum) - rastie v celej oblasti Stredomoria aj v strednej a severnej Európe. Je jemnejšia, na rozdiel od tymianu, dobre ochutí grilovanú zeleninu a šaláty, a to najlepšie čerstvá. Ideálna je pre kombináciu s yzopom a s cesnakom. 
  • Tymian Hlavatý (Tragrantissimus capitatus 'Golden Queen') - je pestrý panašovaný kultivar, má jemnú chuť a je vhodný ako dekorácia pokrmov.

Aby bol pestovaný tymian dostatočne aromatický, mali by sme ho zasadiť na teplé a slnečné stanovisko - vhodné sú aj svahy a terasovité záhony, kde dlhodobo pestovaný tymián navyše pôsobí ako zábrana erózie (odplavovanie pôdy). Na stanovisku vydrží až desať rokov. Má rád priepustnú piesčitú pôdu s dostatočnou zásobou vápnika. Dariť sa mu nebude na miestach, kde je pôda zamokrená a kyslá. Neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom ani iným silnejším organickým hnojivom. Semienka tymianu vysievame od polovice februára, v polovici mája potom vysadíme sadeničky na záhony. Listy trháme podľa potreby - čím častejšie, tým lepšie, pretože inak sa môžu vetvičky vyťahovať a drevnatieť. Na sušenie rastliny zberáme tesne pred rozkvetom.

Je významný obsahom silíc, trieslovín a horčín. Je vynikajúcim korením na mäso a do omáčok, dobre sa tiež uplatní ako prísada do rôznych zeleninových šalátov, na pizzu, k pečeným zemiakom, vyprážaným hubám i do hustých polievok.

Rastlina má aj liečivé účinky: upravuje trávenie, podporuje tvorbu žlče, uvoľňuje silný kašeľ, pôsobí ako antiseptikum, býva významnou zložkou ústnych vôd, zubných pást alebo kúpeľových zmesí.

Štítok: bylinky
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa