×
Vyhľadávanie v blogoch

V novembri už zazimujte záhradu

Je na čase dokončiť všetky dôležité práce pred zimou. Keďže je v tomto období počasie ako na hojdačke, treba využiť každú vhodnú chvíľku.

ružiam prihrňte zeminu a prikryte ich čečinou, dôležité je ochrániť ich najcitlivejší bod - miesto štepenia, ostriháme tiež odkvitnuté kvety a šípky, a stonky skrátime približne na polovicu. Stromčekové ruže a tie chúlostivejšie druhy zakryte priedušnou geotextíliou.

Na ochranu chúlostivejších rastlín ako sú hortenzie či japonské javory možno úspešne použiť bielu netkanú textíliu či jutové vrece. Hortenzie možno zabezpečiť aj tak, že ich do výšky 40 cm zasypeme lístím (nestačí lístie nahrnúť okolo, ale celý ker s ním presypať). Ideálne pre tento účel je bukové lístie, nesaje toľko vlhkosti a tak nezahníva, to všetko potom ešte pokryjeme čečinou.

V novembri sadíme cesnak

V novembri si už príliš sadenia neužijeme, až na jedinú výnimku - cesnak. Strúčiky sadíme do zeme, až keď sa teplota pôdy ustáli pod 9 ° C. Predídeme tak napadnutiu nebezpečnou hubovou chorobou - fusariem, spôsobujúcou hnilobu cesnaku. Iná obrana proti tejto chorobe neexistuje.

Z trávnika v hmlistom období a vlhku odstraňujeme priebežne lístie a pred zimou rozhrnieme krtince. Na trávniku sa pod vrstvami napadaného mokrého lístia môže objaviť pleseň a nepekné škvrny. Pred zimou by mal byť trávnik posekaný na 3 - 4 cm.

Po poslednom zbere v skleníku zrýľujeme záhony, odstránime zvyšky koreňov a vydezinfikujeme ho. Pol kg vápna (dusíkatého) postačí na dezinfekciu 10 m2 - vápno zapravíme do pôdy a zalejeme (aby došlo k jeho rozkladu) a na 2 - 3 týždne záhon zakryjeme plastovou fóliou. Aspoň 1x za 5 rokov je ideálne pôdu v skleníku úplne vymeniť.

Ak ste nestihli v októbri dokončiť výsadbu ovocných stromčekov, môžete ju dokončiť do polovice novembra. Nevysádzajte však broskyne, marhule a vo vyšších nadmorských výškach tiež orechy, ktoré je vhodné vysádzať skôr, alebo až na jar. Stromčeky vysaďte tak, aby mali v budúcnosti dostatočný priestor do šírky aj do výšky.

Nezabudnite na záhradnú techniku

Na zimu pripravíme tiež záhradnú techniku, ktorá nám až doteraz slúžila. Stroje dôkladne očistíme a uložíme (motorové píly, krovinorezy a ďalšie dvojtaktné stroje ukladáme bez paliva, štvortaktom uskladnenie s benzínom nevadí). Hrdzavé náradie očistíme brúsnym papierom a drôtenou kefou, nože a nožnice naostríme a potom ich naleštíme olejom.

Priebežne kontrolujeme uskladnené ovocie, jedine tak včas odhalíme nakazené plody, ktoré ihneď odstránime, aby sa infekcia ďalej nešírila.

Až po prvých mrazoch, teda najlepšie až v decembri, je najvhodnejšie žať plody mišpule všeobecnej (Mespilus germanica). Plody ľahko zmäknú a stratia trpkú chuť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa