×
Vyhľadávanie v blogoch

Abeceda byliniek – bazalka

Latinské meno bazalky pochádza z gréckeho slova voňať (ocimum) a kráľ (basileus). Toto kráľovské korenie je príjemne čerstvé, pestujú ju gurmáni po celom svete. Bazalka obsahuje silice, ktoré povzbudzujú činnosť tráviacich orgánov, napomáhajú tráveniu, zabraňujú nadúvaniu a pôsobia mierne dezinfekčne. Pre svoju lahodnú vôňu sa pridáva do čajovín, je zložkou aromatických osviežujúcich kúpeľov, avšak jej hlavné miesto je v kuchyni, pri príprave šalátov, omáčok na cestoviny a polievok. Listy bazalky nie len krásne voňajú, ale i vyzerajú. Je možné ju pestovať na záhone i v nádobách.

Zaujímavosti z histórie

Bazalka pochádza z Indie, ale už od stredoveku bola táto rastlina z čeľade hluchavkovitých rozšírená i v Európe. Dnes je možné zakúpiť v obchodoch veľké množstvo kultivarov s rozmanitou farbou kvetou s odtieňmi bielej, ružovejfialovej. Ani listy nemusia byť len klasické zelené, nijako výnimočná nie je ich až čierno-fialová farba.

Za korenie lásky bola bazalka považovaná v starom Ríme. V rumunských tradíciách zase hrala symbolickú úlohu pri zásnubách. Keď dievča ponúkla mládencovi vetvičku bazalky a ten ju prijal, boli oficiálne zasnúbení. Za posvätnú bylinu so symbolickým významom je bazalka považovaná v Indii.

"Krík bazalky má ochrániť dom i rodinu pred zlými silami."

Vetvička bazalky položená na prsiach mŕtveho slúži ako vstupenka do raja. I naše babičky mávali za oknom kvetináč s bazalkou. Rastlina im slúžila ako aromatické korenie do jedla a súčasne odpudzovala hmyz.

Pestovanie

Bazalke sa dobre darí okrem záhradky aj i v nádobách na okne a balkóne či v byte, ale v tom prípade potrebuje dostatok svetla a tepla. S predpestovaním začneme v marci či v apríli. Nádoby na semienka naplňte výsevným substrátom, do neho zamiešame trochu perlitu, aby zaistil prevzdušnenie, tým i lepší rast rastlinky. Semená zasejeme riedko a len zľahka prstom pritlačíme. Pravidelne zavlažujeme. Po asi troch týždňoch rastlinky presadíme do väčších nádob alebo koncom mája priamo na záhon. Pozor! Bazalka neznáša prízemné mrazy, k vonkajšiemu vysadeniu zvoľte preto dobu, kedy už prízemne mrazy nehrozia. Dôležitá je pravidelná zálievka. Nesmie vyschnúť, lebo by inak by mala kožovité listy. Škodí jej i nadbytočná zálievka. Ideálne stanovište je slnečné. Nemá rada chlad ani vietor a veľmi citlivá je na mráz. Pôda musí mať dostatok vápniku, kyprosti a humusu. Bazalka je náročná na živiny.

Obvykle je pestovaná ako korenie, ale má i liečebné účinky. Najčastejšie sa užíva vo forme nálevu (1 čajovú lyžičku sušenej bazalky zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút odstáť). Podávame pri dýchacích problémoch a nachladení. Podporuje trávenie, znižuje napätie hladkej svaloviny tráviacej trubice a koriguje tak črevné problémy.

Použitie v kuchyni

V kuchyni je najlepšie bazalku spracovať ihneď pri odrezaní (v období tesne pred kvitnutím), lebo má v tom čase najintenzívnejšiu chuť. Spracovávame celé lístky ako prísadu do šalátov alebo ju na kúsky pokrájame a použijeme ako korenie k mäsu. Z väčších listov je lepšie odstrániť stredovú stopku. Jej chuť oceníme najlepšie v kombinácii s kuracím mäsom. Samozrejme, môžeme použiť i sušenú bazalku. Otrhané lístky sušíme v tieni, prípadne v umelej sušičke pri maximálnej teplote 40 ⁰C.

Tip:

Bazalku na záhradke pestujeme vedľa paradajok. Má rada rovnakú pôdu a pravidelné zalievanie. Ak ju budeme sadiť v blízkosti paradajok a uhoriek, chránime ju pred múčnatkou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa