×
Vyhľadávanie v blogoch

Japonské javory sú vyhľadávanými solitérmi

Nezvyklá farebnosť japonských javorov, pohľadový akcent a tvar ich listov ... Japonské javory majú vďaka týmto prednostiam bezkonkurenčné miesto medzi väčšinou okrasných kríkov. Ako ich vysádzať a ako sa o ne správne starať - poradíme Vám.

Správny botanický názov znie Javor dlaňolistý (Acer palmatum), hoci sú tieto kríky známejšie pod označením japonský javor.

Mierne vysoký opadavý ker

Pôvodom je z Japonska, strednej Číny a Kórey. V našich podmienkach rastie ako stredne vysoký opadavý ker alebo malý strom, priemerná výška väčšinou nepresiahne 3 až 4 m. Má vzdušný kerovitý vzhľad s niekoľkými kmienkami.

Existuje bohatá škála vyšľachtených variet a kultivarov, farebne premenlivé listy sú rôzne vykrajované a strihané, paleta farieb je v odtieňoch zelenej, žltej, oranžovej, červenej až po temne purpurovú. Farby sa navyše zvýrazňujú s príchodom jesene.

Japonské javory vysádzame na chránené stanovisko do svetlého polotieňa. Nepatria na slnečný úpal, slnko totiž poškodzuje jemné listy a vytvára na nich škvrny až suché miesta. Rastliny tiež neznášajú veterné stanovisko alebo mrazové kotliny.

Potrebujú humózne, mierne kyslé záhradné pôdy, vápnik v pôde im vadí. Pôda by nemala byť podmáčaná, ale ak je vlhkejšia, svedčí im. Javorom prospieva vyššia vzdušná vlhkosť, vysádzajú sa preto často v blízkosti jazierka alebo vodného toku v záhrade.

Pozor na mrazy

Tesne po výsadbe sú kríky japonských javorov viac náchylné na namŕzanie. Na zimu mladé rastliny vždy zakrývame a päty kmienkov nastelieme napr. lístím. Pre výsadbu určite uprednostníme jar, vo vyšších polohách je jarný termín nevyhnutnou podmienkou.

Od jari do jesene (v priebehu vegetácie) môžu rastliny lepšie zakoreniť na novom stanovisku a následnú zimu prekonajú lepšie. Voči mrazu sú odolnejšie staršie exempláre, po namrznutiu aj lepšie regenerujú. Okrem voľnej pôdy sa japonské javory vysádzajú aj do nádob a, samozrejme, pestujú sa ako bonsaje. Ale to už je vyššia zručnosť.

Japonské javory sú vhodné ako solitéry do trávnikov i do dláždených alebo štrkových plôch, vyniknú na pozadí temných ihličnanov, doplnia väčšie skalky, môžu sprevádzať ďalšie výrazne sfarbené dreviny a skupiny trvaliek. Ideálnym stanoviskom budú aj vresoviská. Dariť sa im bude pri vodných plochách v záhrade. Vo veľkej záhrade môžeme využiť aj kombináciu rozdielnych kultivarov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa