Kelu kučeravého nevadia ani teploty pod bodom mrazu

Kelu kučeravého nevadia ani teploty pod bodom mrazu

Kel kučeravý je plný vitamínov a nevadia mu ani mráziky. Táto mimoriadne zdravá, chutná a navyše otužilá zelenina sa dá pestovať aj pod snehom. Pridať možno do polievok, šalátov i smoothie, využijeme ho ako prílohu, do rizota, cestovín aj zeleninových zmesí.

Patrí medzi zeleninu bohatú na vitamíny, nájdeme v ňom celý komplex vitamínu B, C, provitamín A, minerálne látky (fosfor, vápnik a draslík), antioxidanty, vlákninu a samozrejme kyselinu listovú, obsahuje isothiocyanáty - látky, ktoré môžu prispieť k prevencii rakoviny. Je výbornej chuti, podporuje metabolizmus, pôsobí protizápalovo.

Miluje priepustné, stredne ťažké až ťažké hlinité pôdy, skôr zásadité, ktoré boli dôkladne vyhnojené pre predchádzajúcu plodinu. Pred výsadbou, cca dva týždne - aplikujeme 60 g univerzálneho hnojiva alebo granulovaného hnoja na meter štvorcový. Vyberať môžeme z niekoľkých variantov semien - vysievame ich v polovici jari do 1 cm hlbokej ryhy. Sadeničky jednotíme približne na vzdialenosť 5 cm, aby mali dostatok miesta a zosilneli. Na konečné stanovisko ich presadíme v lete do sponu 60 x 60 cm, zeminu okolo kmienka dobre ušlapeme a pravidelne zalievame, kým pevne nezakorení. V druhej polovici leta môžeme vysievať kel kučeravý sibírsky. Ak by sme ho vysiali skôr, príliš bujne by mu vyrástli obrovské listy a tie by potom nemuseli prežiť zimu. Vysievame priamo na konečné stanovisko do ryhy 1 cm hlboko, vzdialenosť medzi radmi ponecháme 45 cm; možno vysievať po troch až štyroch semenách v rozostupoch 30-45 cm a potom z každej skupinky semenáčikov ponecháme len ten najsilnejší. Záhon často okopávame, aby rastliny nezahubila burina, občas ich prišliapneme, aby nimi vietor nekýval. Ak sú rastliny nestabilné, zapichneme k nim oporu a kel kučeravý priviažeme.

V polovici zimy môžeme začať odrezávať listy pravého kelu kučeravého - najprv vykrojíme stred rastliny, aby sme podporili rast čerstvých výhonkov. Sibírsku odrodu zberáme priebežne od konca zimy alebo až keď zožneme ten pravý, listy začneme odrezávať od spodu, najchutnejšie sú až po príchode mrazov.

Publikované dňa 2019-01-04 36
Tag: Záhrada

Related articles

Vianoce sa rýchlo blížia, nenechávajte...

Neviete, čím by ste urobili radosť Vašim blízkym?

Zima sa pomaly blíži, je na ňu Vaša záhrada pripravená?

Prvé mrazíky sú tu a zima sa začína s plnou silou hlásiť o slovo.

V novembri už zazimujte záhradu

Padla, si záhradkári dať ešte nemôžu

Drieň sa hodí nielen do živého plota, je krásny aj užitočný

Drieň patrí medzi naše pôvodné kríky, teraz vzácne a chránené.

Eremurus alebo fakľa, krásna trvalka s nezvyčajne vysokým kvetenstvom

Ak chcete svoj trvalkový záhon v záhrade niečím zvýrazniť a pestovať tu niečo neobvyklé, čo každého zaujme, vysaďte...

Privítajte jar modrou farbou

K jari nepatria len biele kvety snežienok a bledúľ, farebná škála krokusov alebo žltá tavolína.

Oživte po zime mierne "unavený" trávnik

Na starostlivosť najnáročnejší vegetačný prvok v záhrade je stopercentne okrasný trávnik.

Opuncia, kaktus, s jedlými plodmi

Opuncia - kaktus so zaujímavou stavbou, veľkými, žltými či červenými kvetmi a jedlými, sladkými plody, z ktorých...

Zoznam článkov

Kategórie

HĽADAŤ V ČLÁNKOCH

Naposledy zobrazené

Žiadne produkty

Menu