×
Vyhľadávanie v blogoch

Ak chcete rozšíriť sortiment pestovanej zeleniny, ideálne sú vlastné výsevy. Na niektoré druhy je už najvyšší čas.

Aké sú výhody pestovania zeleniny z vlastných výsevov? Máte na výber z viacerých odrôd, sadenice vás vyjdú lacnejšie a vlastnoručne vypestované plody budú určite lepšie chutiť. Čo potrebujete? Iba vhodný substrát, dostatok svetla, ideálnu teplotu a mikroklímu.

Papriky

Až pol roka od výsevu trvá rastlinám papriky, než začnú dozrievať plody, vo februári je preto naozaj najvyšší čas na ich výsev. Klíčenie semien je možné urýchliť máčaním semien vo vlažnej vode, a to 2–3 dni, pričom vodu dvakrát denne vymieňame. Semienka dáme v dostatočných rozostupoch na vlhký substrát a zasypeme tenkou vrstvou substrátu. Ideálna teplota pre klíčenie paprík je 25 °C. Vyklíčeným rastlinkám môžete znížiť teplotu na 20 °C. Rovnako ako je možné predpestovať papriku, je možné vypestovať aj jedlú machovku peruánsku.

Paradajky

Odrody paradajok určených na pestovanie v skleníku môžeme vo februári už vysiať tiež. Začiatkom marca už pomaly nastáva aj čas pre poľné paradajky. Ideálna teplota na klíčenie semien je 25 °C. Po prepikírování vyklíčených sadeničiek môže teplota klesnúť na 15–20 °C. Sadeničky potom budú silnejšie, zdravšie a otužilejšie. Podobné je to s predpestovaním sadeníc skleníkových odrôd uhoriek. Pri teplote okolo 25 °C semienka vyklíčia za pár dní, pri teplote 15 °C vyklíčia do dvoch týždňov. Rastlinky po vytvorení prvých pravých lístkov presadíme do priestranných kvetináčov a začneme s pravidelným prihnojovaním. Už koncom marca alebo začiatkom apríla budú pripravené na presádzanie (v teplejších oblastiach aj do nevykurovaného skleníka alebo do pultového skleníka, v ktorom múr cez deň akumuluje teplo a v noci ho vyžaruje, v parenisku vykurovanom hnojom sa im tiež bude dariť).

Brokolica a karfiol

Ak pestujete brokolicu a karfiol, skoré predpestovanie sa tiež oplatí. Sadenice dorastú ako v parenisku, tak i v skleníku. Pri priaznivom počasí v teplejších oblastiach sa budú môcť rastlinky vysadiť aj von, najlepšie však pod netkanú bielu textíliu. Semená brokolice klíčia najrýchlejšie pri teplote nad 20 °C, po vyklíčení sadeničky pestujeme pri teplote okolo 10–16 °C. Budú silnejšie a zdravšie. Pre karfiol je na klíčenie najlepšia teplota 20–25 °C, neskôr by mala klesnúť na 12–15 °C, aby sme získali silné sadenice.

Šalát

Obohatiť jarný jedálniček môžeme veľmi skoro aj čerstvým šalátikom. Hlávkový šalát vytvorí hlávky do troch mesiacov, odrody určené k rezu listov poskytnú úrodu už do mesiaca od výsevu. Valeriánku poľnú môžeme zberať už dva mesiace od výsevu. Predpestovanie je vhodnejšie doma. Za pár dní vyklíči pri teplote 25 °C, potom sadeničkám vyhovuje teplota 10–15 °C. Najrýchlejšie porastú v parenisku či v skleníku.

Kaleráby

Aj pre skoré kaleráby je najvyšší čas na výsev, ak výsadbu robíme do pareniska či skleníka. Od vysiatia semien po zber chrumkavých kalerábikov to trvá približne 80 dní. Teplota pri klíčení by sa mala pohybovať medzi 18–20 °C, potom sadenice pestujeme pri teplote 12–16 °C.

Z priameho výsevu do skleníka, pareniska, v teplejších oblastiach aj von pod netkanú textíliu je možné koncom februára vysievať aj reďkovkymrkvu a petržlen.

Letničky

Nezabúdajte ani na letničky. Z predpestovaných rastlín vás kvety môžu tešiť už začiatkom leta. Na výsev lobeliekpetúnií a muškátov je vo februári už takmer neskoro.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa