×
Vyhľadávanie v blogoch

Kalistemon, exoticky vyzerajúca rastlina, ktorú môžete pestovať v lete v záhrade

Kalistemon, Callistemon citrinus, inak aj  tyčinkovec vás na prvý pohľad upúta krásnym nitkovitým kvetenstvom, ktoré je naozaj veľmi originálne. V krajine svojho pôvodu slúži táto rastlina predovšetkým ako zdroj potravy pre vtáky. V našich podmienkach ju môžeme dobre pestovať ako prenosnú rastlinu.

Pôvodom je z Austrálie. Má zelené, úzke, ale aj veľmi tvrdé listy a práve vďaka tomu rastlina vydrží pomerne dlho bez zálievky. Kvety rastliny sú zložené z nekonečného množstva červených tyčiniek a piestikov, a pripomínajú tak trochu kefky na umývanie riadu. Kvetenstvá sú najčastejšie sfarbené do červena, ale občas sa môžete stretnúť aj s kalistemonmi sfarbenými do bielej, krémovej, či zelenej. Plody sú tobolky. Otvárajú sa však iba vtedy, ak dôjde k úmrtiu rastliny, alebo aj pri požiari.

Pestovanie

Rastlina je nenáročná napestovanie. V zimných mesiacoch nemôže zostať vonku a naopak v lete je pre ňu letnenie takmer nutnosťou, mali by ste ju pestovať v prenosných nádobách. Vyžaduje slnečné stanovište. Môžeme dokonca povedať, že čím viac slnka, tým lepšie bude rastlina prospievať. V období vegetácie ju pomerne výdatne zalievame, ale v zime zálievku značne obmedzíme. Nikdy nesmie dôjsť k úplnému vyschnutiu rastliny. Keby sa tak stalo, začala by sa rastlina veľmi rýchlo zbavovať svojich listov. Zemina, v ktorej ju budeme pestovať, by mala byť skôr kyslá. Nezabúdame ani na hnojivá, ktorými rastline rozhodne neuškodíme. Používame len nevápenaté hnojivá. Hnojíme pomerne často, v období od jari do jesene každých 14 dní. Mrazy by vonku rozhodne neprežila, v zimných mesiacoch ju presunieme do vnútorných priestorov. Miesto pre zimovanie by malo byť chladné, ale veľmi svetlé, láska rastliny k slnku neutícha ani v zime. Ak začnú korene rastliny prerastať von z kvetináča, je na čase ju presadiť do väčšieho. Najlepšie na jar.

Kalistemon nemá nijako prehnané nároky na pestovanie, napriek tomu sa môže stať, že niektorú požiadavku nesplníte a rastline sa nebude príliš dariť. Ak rastline neposkytneme dostatočne chladný priestor pre jej prezimovanie, nemusí v takom prípade rastlina vôbec nasadiť kvety, čo by bola obrovská škoda.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa