×
Vyhľadávanie v blogoch

Chren, rastlina, ktorú môže pestovať každý

Chren je na pestovanie naozaj nenáročný, rastie doslova naozaj takmer sám. Často je ho možné vidieť na záhradách, ale rozrastá sa aj na lúkach, či poliach. V našich kuchyniach je využívaný už od 12. storočia.

Je veľmi významným zdrojom vitamínu C, okrem to ale obsahuje veľké množstvo iných vitamínov a minerálov, a to napríklad draslíka, vápnika, horčíka a železa. Je ideálnou pochutinou k mäsám a to najmä k tým viac tučným, tie naozaj skvele doplní. Pozor, nekonzumujte ho veľkom množstve, mohlo by vám byť nevoľno. Ak ho budete však konzumovať s mierou, bude pre vaše telo naopak veľmi prospešný.

Rôzne spôsoby pestovania

Pestovanie je možné niekoľkými spôsobmi. Viacročné, tiež občas nazývané pestovanie Malínským spôsobom (vďaka dedinke, ktorá je jeho pestovaním pomocou tohto spôsobu preslávená). Pripravíme si koreňové odrezky, ktoré by mali byť hrubé okolo dvoch centimetrov a dlhé asi 10 centimetrov, ktoré vysadíme na jeseň, alebo hneď z jari priamo do pôdy do hĺbky asi 15 centimetrov.

Vo chvíli, keď začnú výhony pučať, prichádza čas na motyčku - pomocou nej sa opatrne musíme dostať priamo k rezu a necháme asi len 2 výhony, ostatné odstránime a spolu s nimi odstránime tiež všetky tenké korienky. Podobný postup znova zopakujeme v lete.

Nesmiete ale odstrániť žiadne potrebné korene, na to pozor. Keď príde čas na zber, teda na jeseň, len sa dostaneme pod hlinu, odstránime chren a potom už len zeminu znovu prihrnieme. Ak budete pri tomto spôsobe postupovať správne, môžete takto chren s úspechom pestovať viac ako 10 rokov.

Jednoročný spôsob pestovania nie je tak starý ako pestovanie viacročné, ale aj tak sa pomaly dostáva do obľuby. Chren do pôdy vysaďte v marci. Pri tomto spôsobe pestovania využívame bočné korene, ktoré sme v predchádzajúcom roku pri žatve odstránili.

Korene vysádzame šikmo do plytkých brázd. V júni opatrne odhrňte hlinu, odstráňte tenké a nepotrebné korienky a zeminu opäť zahrňte. Úroda chrenu príde v neskorej jeseni a vždy zo zeminy musíme odstrániť úplne všetko, inak by nám chren pozemok zaplevelil.

Pri zbere sa spravidla riadime podľa jeho listov - keď sa začnú objavovať prvé mrazíky, začnú jeho listy pomaly odumierať a práve v ten okamih nastáva čas k jeho zberu.

Chren opatrne vyryjte a odstráňte nielen jeho hlavný koreň, ale aj korene postranné (tie nevyhadzujte a tiež ich uchovajte rovnakým spôsobom ako chren, na jar ich vysadíte). Zozbieraný chren očistíme od zvyškov hliny, ale neumývame ho (v takom prípade by mohol veľmi rýchlo splesnivieť a vaša úroda by bola zničená).

Štítok: Záhrada
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa