×
Vyhľadávanie v blogoch

Abeceda byliniek – palina

Artemisia (palina) je rod rastlín zahrňujúci asi 550 druhov z čeľade astrovitej, kde prislúcha do podčeľade Asteroideae. Rastliny tohto rodu sa vyskytujú hlavne v miernom a subtropickom pásme na severnej pologuli, rastú hlavne v stepných až polopúštnych oblastiach. Na našom území sa vyskytuje 17 druhov.

Jej meno je pravdepodobne odvodené od mena gréckej bohyne Artemis. Je však možné, že je odvodené z gréckeho slova „artemés“, ktoré znamená čerstvý alebo zdravý. V slovanských krajinách mal celú radu ďalších názvov ako je polynka, pelynka, polyňok, polín, palín, peluň, veľký strieborník či záhradná černobyľa.

Ide o jednoročné, dvojročné alebo trvalé byliny, polokry a vzácne kry. Najčastejšie bývajú aromatické, sú jemne chlpaté alebo hladké a môžu dorastať do výšky až cez 300 cm. Drobné kvetné úbory spolu vytvárajú mnohopočetné metlinovité súkvetia. Plody sú valcovité alebo vajcovité nažky.

Účinky

Rastliny rodu palín sú vo väčšine prípadov bohaté na horčiny, hlavne artemisin, artemisinin, artabsin a dimérny absintin, v olejových žľazách listov, býľ a kvetov sa vyskytujú monoterpenické alebo seskviterpenické silice ako thujon, thujylalkohol, gáfor, 1,8 – cineol a ďalej sú prítomné triesloviny (taníny), organické kyseliny, flavonoidy luteolin, apigenin a kumariny.

Účinná látka thujon, ktorá sa z neho dá izolovať, má neurotoxické účinky, preto je používanie silice paliny obmedzené alebo celkom zakázané. V minulosti mali niektoré druhy paliny veľký význam ako liečivky (hlavne pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva, v poslednej dobe bol preukázaný i antimalarický účinok horčiny artemisinu) alebo ako koreniny (palina pravá, palina obyčajná), prípadne sa výťažky z týchto rastlín používali na dochutenie vín a likérov (vermut, absint).

V súčasnosti je používanie týchto dráždivých látok v potravinárstve obmedzené. Ich obsah je u jednotlivých druhov palín rozdielny a závisí tiež na pôde, v ktorej rastú a na ročnom období. Niektoré druhy sa používajú ako krmivo pre domáce zvieratá alebo v okrasnom záhradníctve.

POZOR: palina je silný alergén, peľ niektorých druhov tiež spôsobuje silnú alergiu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa