×
Vyhľadávanie v blogoch

Na zimu treba pripraviť aj okrasné jazierko

Než prídu mrazy, je nutné vybrať filtračné zariadenie a skontrolovať, či nepotrebuje vymeniť alebo vyčistiť filter, prezrieme aj čerpadlá, vodotrysky a zdroje osvetlenia, či sú v poriadku. Ak u niektorého zariadenia zistíme závadu, odnesieme prístroj do opravovne. Ak sú v poriadku, necháme ich riadne vyschnúť a až potom ich uložíme. Vypustíme všetku vodu z vodného systému a kohútiky necháme otvorené, aby všetka voda odtiekla a v rúrkach nezamrzla, nezabudneme uzavrieť prívod vody.

Čistenie

Potom sa budeme venovať čisteniu dna – buď pomocou podtlakového vodného vysávača, ktorý odstráni bahno a nečistoty spoľahlivo, alebo klasicky – ručne. Ak nebudeme na zimu jazierko vypúšťať, nad hladinu napneme sieť proti padajúcemu lístiu. Ak je jazierko väčších rozmerov, nemusíme ho vypúšťať, stačí vyčistiť hladinu od opadaného lístia a prikryť.

Ak chováte v jazierku ryby, sledujte vonkajšiu teplotu, pri poklese teplôt pod 12 °C prerušte kŕmenie. Ryby v zime potravu nepotrebujú a nie je nutné ich prikrmovať. Dávajte pozor, hladina nesmie nikdy úplne zamrznúť, rybám by potom chýbal kyslík vplyvom hromadenia jedovatých plynov, ktoré sa uvoľňujú z tlejúceho opadaného lístia a organických zvyškov. Výmenu vzduchu pri zamŕzaní hladiny zaistíme presekáváním otvorov. S klesajúcou teplotou sa ryby v zime zdržiavajú pri dne nádrže. Hĺbka sa odporúča minimálne 80 centimetrov a veľkosť nádrže aspoň 4 až 5 m2, aby nedochádzalo k premrznutiu jazierka až na dno.

Rastliny v zime

Vodné a bahenné rastliny zimu prečkajú väčšinou bez úhony. Chúlostivé vodné rastliny, ako napr. lekná premiestnime do najhlbšieho miesta nádrže a odstránime im listy, aby sme tak čo najviac zamedzili ich premrznutiu (výška vodného stĺpca nad dnom by mala byť 30 až 50 cm). Ak sú lekná vysadené v plytkej nádrži v koši, môžeme ich vybrať a preniesť do pivnice. Ak vypúšťame staršie nádrže, rastliny môžeme na dne ponechať, ale vyčerpáme väčšinu vody a dno zasypeme vrstvou lístia, ktoré prikryjeme vrecovinou. Celú nádrž je možné zakryť ešte nejakou izolačnou doskou pre lepší tepelný komfort.

Najmä pri dlhotrvajúcich silných mrazoch kontrolujeme otvory v ľade a tiež dbáme na to, aby vzduchové čerpadlo malo stále zaistené voľné nasávanie vzduchu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa