×
Vyhľadávanie v blogoch

Petržlen kučeravý i petržlen hladkolistý sú nepostrádateľným zeleným korením

Pestovať ich možno na záhrade, na balkóne i na parapete za oknom v kvetináči. Petržlen kučeravý je dekoratívnejší, petržlen hladkokolistý je výrazne aromatickejší a pikantnejší, výborne dochutí i teplé pokrmy, pretože dobre znáša vysoké teploty. Ako si ho vypestovať?

Petržlen záhradný vňaťový (Petroselium crispum) pestujeme ako jednoročnú listovú zeleninu, i keď ide o dvojročnú rastlinu. Obsahuje veľké množstvo vitamínov A, B, C a  E, ďalej draslík, horčík a železo.

Má dezinfekčné, močopudné a detoxikačné účinky, je vhodný pri ťažkostiach s vysokým krvným tlakom, poruchách trávenia, zápaloch prostaty, artritíde a reume. Pomáha tiež zlepšovať stav pokožky, nechtov a vlasov. Rozdrvené listy sa môžu v letných mesiacoch používať ako prvá pomoc pri poštípaní hmyzom.

Semienka petržlenu vysievame na záhon v apríli, druhý krát v auguste a je to možné i tesne pred príchodom mrazov v novembri alebo v decembri, aby nevyklíčili (v tomto prípade vzídu až budúci rok skoro na jar, keď by sme ešte nestačili pripraviť záhon na jarný výsev). Do kvetináča na parapete môžeme petržlen vysievať kedykoľvek.

Prospievať bude v dobre priepustnej a na živiny bohatej pôde. Stanovisko im vyberieme svetlé alebo len čiastočne zatienené, petržlen nemá veľmi rád priame slnečné lúče. Semená klíčia dosť dlho, väčšinou okolo 35 dní. Než sa petržlen poriadne rozrastie, zberáme maximálne dve štipky z jednej rastlinky.

Po reze petržlen rýchlo obrastá. Stonky vybiehajúce do kvetu hneď odstrihneme. Zálievku vyžaduje petržlen pravidelnú, pri preliatí ale žltnú listy, zalievame teda primerane s citom. Petržlen do zásoby si možno nasušiť alebo zamraziť.

Odrody petržlenu hladkolistého

Odrodou pre celoročný zber vňate pre priamy konzum, sušenie i mrazenie je napr. odroda Fest, vňať intenzívne obrastá a zberať ju môžeme opakovane, hladké listy majú výraznú vôňu, vegetačná doba z jarných a letných výsevov je 75 až 85 dní, z jesenných 140 až 170 dní.

Odroda Festival 68 je výnosný, bujne rastúci petržlen vňaťový určený taktiež pre celoročný zber vňate pre priamu konzumáciu, sušenie i mrazenie, má veľké množstvo tmavozelených hladkých listov, ktoré majú výraznú vôňu, jeho vňať je využiteľná i vo vlhkých jesenných mesiacoch.

Odrody kučeravého petržlenu 
Petržlen Astra
 má ľahko skučeravené listy, silnú arómu a s obľubou sa využíva v pokrmoch teplej i studenej kuchyne, je to odroda vhodná ako na rýchlenie, tak i na poľné pestovanie.

Petržlen Afrodite je silno aromatickou odrodou tmavo zelenej farby, vhodnou pre pestovanie v truhliciach a kvetináčoch na balkónoch či terasách, vyznačuje sa silným a bujným vzrastom.

Petržlen vňaťový Zelená Perla je vysoko výnosná odroda, ktorá sa hodí ako pre celoročné pestovanie, tak i na zimné rýchlenie, vňať je svieža a veľmi aromatická, po zrezaní rýchlo obráža, dobre odoláva chorobám a znáša sucho.

BIO Petržlen Grüne Perle je dvojročná odroda s veľkým počtom husto kučeravých lístkov zelenej farby, čerstvé či sušené listy majú svoje nezastupiteľné miesto v kuchyni, kde sa využívajú do omáčok, polievok, k prílohám či ako ozdoba studených pokrmov.

Škodcom petržlenu je vŕtavka zelerová, ktorá patrí medzi blanokrídly hmyz. Jej larvy si v listoch robia chodbičky, listy následne schnú a odumierajú. Škodiť na listoch môže aj voška mrkvová a roztočec chmeľový. Škodcov zničíte pomocou insekticídnych prípravkov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa