×
Vyhľadávanie v blogoch

Zdravú záhradku môžete mať i bez chémie - úrodu pred škodcami chráňte bylinkami

Niektoré bylinky majú na škodcov odpudzujúci efekt a v zeleninových i ovocných záhradách sa dá veľmi dobre využiť ich schopnosť škodcov odpudzovať svojou vôňou. Niektoré bylinky v blízkosti zeleniny dokonca zvyšujú úrodu a zlepšujú chuť i vzhľad plodov. Bylinky navyše môžete využiť i v kuchyni ako súčasť zdravého jedálnička.

Na záhradke, či úžitkovej či okrasnej, by vám nemali určite chýbať nasledujúce bylinky:  

Bazalka pravá

V okrasnej časti záhrady urobí bazalka dobre ľaliám. Zlepšuje rast i chuť paradajok, priaznivo účinkuje na cuketyuhorky. Ak ju umiestnite na parapet okna, odpudzuje komáre a mušky.

Levanduľa lekárska

Babičky zvykli sadiť voňavú levanduľu k ružiam, odpudzuje totiž vošky. Vysaďte ju aj tam, kde sa chcete zbaviť mravcov. Vynikne v kombinácii s kosatcami, nevestiným závojom – gypsomilkou alebo okrasnými trávami.  

Mäta prieporná (klasnatá, kučeravá)

Mäta svojou intenzívnou vôňou pôsobí proti voškám, akúkoľvek zeleninu chráni i pred skočkami. Priaznivý vplyv má i na ovocné stromy, hlavne jablone, hrušky a broskyne.  

Nechtík lekársky 

Je ideálnym partnerom pre všetky rastliny. Naviac dezinfikuje pôdu a odpudzuje háďatká, vyhovuje teda hlavne zemiakom. Ďalej odpudzuje vošky, húsenice, slimáky i mravce, zabraňuje rastu buriny a zároveň chráni rastliny paradajok a uhoriek pred plesňami.

Kapucínka väčšia  

Je to výborná susedka pre zemiaky, tekvice, cukety, kalerábykapustu či brokolicu. Prekáža voškám, húseniciam, slimákom, mravcom a myšiam. V miestach, kde rastie, rýchlejšie vyhynie pýr. V skleníku pomôže odpudzovať molice. Kvas z listov kapucínky odháňa škodlivý hmyz od zeleniny.

Harmanček pravý 

Hodí sa na lemovanie zeleninových záhonov, pôsobí priaznivo hlavne na cibuľu, pór, fazuľu, hrach, šalát, mangold, cvikľušpenát a zeler.

Pažítka  

Nič nepokazíte, keď ju vysadíte spoločne s mrkvou, s cibuľou, hlúbovou zeleninou, šalátomuhorkami či zelerom. Ak bude lemovať záhony, zamedzí napadnutiu rastlín múčnatkou. Jahody chráni pred plesňou sivou, ruže pred čiernou škvrnitosťou.  

Šalvia lekárska 

Výrazná aróma šalvie chráni hlavne hlúbovú zeleninu pred mlynárikom kapustovým a pred slimákmi.

Saturejka záhradná

Rovnako ako šalvia odpudzuje mlynárika kapustového, chráni šalát pred voškami i mravcami. Ideálna spoločníčka je pre fazuľu a hrášok.  

Tymián obyčajný 

Tymián odradí slimáky a ulitníky, ak ho vysadíme ako obrubu kvetinového alebo zeleninového záhona. Je vhodným susedom pre karfiol, kelkapustu a listový šalát.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa