×
Vyhľadávanie v blogoch

Lekáreň nemusíte navštevovať, ak si budete pestovať liečivky sami doma v kvetináči

Aloeženšen či stévia – izbové rastlinky, ktoré sú nielen dekoratívne, ale aj liečivé. Pokiaľ ich budete pestovať, získate okrem okrasnej zelene účinnú prírodnú medicínu, ktorú budete mať stále po ruke.

Ženšen pravý

Túto legendárnu liečivú rastlinu na obnovu telesných i duševných síl nejde pestovať v interiéri. Naproti tomu jiaogulan, takzvaný ženšen päťlistý, ktorý má veľmi podobné účinky, môžete pestovať vo vnútri. Podobne aj púštnu rastlinu aloe, ktorá má domov v Afrike a na Madagaskare a v súčasnosti sa pestuje v trópoch a subtrópoch celého sveta (pre výnimočné liečivé vlastnosti ju používali už starovekí Egypťania). Sladkú stéviu zasa ocenia ľudia s cukrovkou, s redukčnou diétou, ale i všetci milovníci nezvyčajných chutí, ktorým spestrí jedálniček. 

Aloe vera 

Sukulentná subtropická rastlina Aloe vera (syn. Aloe barbadensis), ktorá je už tisícky rokov vzácna pre jej liečivé účinky, sa používa hlavne na popáleniny a zle sa hojace rany – gél z listov dezinfikuje kožu, zvlhčí ju, chráni a priamo podporuje tvorbu nových, zdravých kožných buniek. Hojenie tak nielen veľmi urýchli, ale aj zabraňuje tvorbe jaziev. Šťava z aloe je vhodná i na vnútorné užívanie, avšak dužina z doma vypestovaných listov sa odporúča len na vonkajšie použitie – na konzumáciu vyžaduje špecifické spracovanie, aby bola účinná a pritom zdravotne nezávadná. Aloe patrí medzi nenáročné izbové rastliny a jej pestovanie je veľmi jednoduché – musíme jej zabezpečiť vzdušný, rýchlo vysychajúci substrát, miernu zálievku a dopriať jej čerstvý vzduch, ale hlavne veľa svetla. Ak aloe v bežnom kvetináči nemôžeme pestovať priamo na okennom parapete, pretože je príliš rozvetvená a na úzky parapet sa nevojde, nebude sa rastline dobre dariť, a to hlavne v zime, kedy je nedostatok svetla.

Ženšen päťlistý - jiaogulan

Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) patrí medzi tradičné čínske „byliny nesmrteľnosti" (pri sčítaní obyvateľstva v Číne bolo zistené, že v oblastiach, kde sa pravidelne pije čaj z tejto rastliny, žije najviac ľudí starších ako 100 rokov. Je tu oveľa nižšie percento úmrtí ľudí na rakovinu). Názov si rastlina vyslúžila vďaka obsahu gypenosidov, ktoré sú veľmi podobné ginsenosidom, obsiahnutým v pravom ženšene (Panax ginseng). Jiaogulan môžeme pestovať ako izbovú i prenosnú, popínavú rastlinu. Je mrazuvzdorný, ale pri silnejších mrazoch môže zmrznúť a naviac v zime listy opadávajú. Pri pestovaní v teple je však vždyzelený. Jeho výhonky sa môžu pnúť po prútenej či bambusovej opore v nádobe, po povrazoch pri stene, alebo visieť zo závesných košíkov. Bude sa mu dariť na slnku i v polotieni, v humóznom a vlhkom substráte.

Stévia sladká


Stevia rebaudiana je rastlina so zvláštnou, veľmi sladkou a zaujímavou chuťou, obsahuje sladidlo necukrovej povahy steviosid, 200x až 300x sladšie než cukor. Listy môžeme používať čerstvé i sušené. Sladidlo je rozpustné vo vode, stačí teda jednoducho vylúhovať 1–2 čerstvé listy, nakrájané na malé kúsky, priamo v čaji a ochutiť citrónom. Je vhodná i na prípravu zdravých sladkostí. Na pestovanie je to pomerne nenáročná rastlina. Vyhovuje jej väčší kvetináč, s priemerom okolo 14 cm alebo viac, slnečné miesto a dostatok vody. Prezimuje pri teplote 5–10 °C. Byľ v zime schne, ale i tak ide o trvalku, ktorá prežije pomocou koreňa (môžete ho nechať prezimovať i na tmavom mieste).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa