
Sedmokráska obyčajná ružové odtiene - Bellis...

Bio Fenikel buľvový Selma - Foeniculum vulgare...

Ľalia kráľovská biela - Lilium regale album -...

Fakľovka Nancy Red - Kniphofia - voľnokorenné...

Cínia Zinderella Yellow - Zinnia elegans -...

Zeler buľvový Albin je polo-raná odroda, ktorá má veľmi bujný rast. Dorastá do výšky asi 70 cm.
Táto odroda je vhodná na priamu spotrebu, tak aj na zaváranie alebo mrazenie. Buľvy sú veľké, guľovité a majú bielu farbu, ktorá sa v priebehu vegetácie nemení.
Odroda je určená pre zber v priebehu septembra. Menšie buľvy môžete zberať už v lete.
Zeler obsahuje éterické oleje a má vysoký podiel vitamínov.
Zeler je vhodný do polievok, omáčok či šalátov, varený či dusený. Môžeme použiť aj jeho listy do polievok.
Výsev:
S predpestovaním semien je treba začať už vo februári. Semená vysievame do perlitu či substrátu pre výsev. Doba klíčenia je asi 2 – 4 týždne (niekedy i viac), pri teplote 15 – 20 ºC. Rastliny môžeme presadiť dvakrát – raz do sponu 2 x 3 cm a po ich zosilnení do sadbovačov, pričom pri druhom presádzaní sa skracujú korienky o 1/3.
Von presádzame rastlinu až v čase, kedy je vonku dostatočné teplo (ideálne v druhej polovici mája). Akákoľvek teplota pod 10 ºC by spôsobila rast kvetu namiesto buľvy, a úrody by ste sa nedočkali. Je vhodné po presadení prekryť rastliny netkanou textíliou.
Stanovisko by malo byť slnečné s hlinitou humóznou pôdou. Zeler je veľmi náročný na živiny a obsah vápnika v pôde. Je nutné ho prihnojovať hnojivom na koreňovú zeleninu. Vhodnou predplodinou sú strukoviny, naopak sa mu nebude dariť v pôde, kde bola pestovaná iná koreňová zelenina. Odporúčaný spon je 50 x 50 cm.
Menšie buľvy môžete zberať už v priebehu júla. Hlavný zber však prichádza v septembri. Zeler môžete uchovávať v piesku v pivnici, očistený od koreňového systému. Listy sa dajú sušiť alebo uchovávať v mrazenom stave, kedy si zachovávajú dlhšie svoju arómu.
Overené našimi zákazníkmi
Pozrite si vybrané hodnotenia našich zákazníkov.
Romana T. 09.05.2025
Vladimír P. 13.04.2025
Kristián C. 07.04.2025
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa