×
Vyhľadávanie v blogoch

Kelu kučeravému nevadia ani teploty pod bodom mrazu

Kel kučeravý je plný vitamínov a nevadia mu ani mrazy. Táto mimoriadne zdravá, chutná a navyše otužilá zelenina sa dá pestovať aj pod snehom. Je vhodný do polievok, šalátov i do smoothie, využijeme ho ako prílohu, do rizota, cestovín aj zeleninových zmesí.

Patrí medzi zeleninu bohatú na vitamíny, nájdeme v ňom celý komplex vitamínu B, C, provitamín A, minerálne látky (fosfor, vápnik a draslík), antioxidanty, vlákninu a samozrejme kyselinu listovú. Obsahuje isothiocyanáty – látky, ktoré môžu prispieť k prevencii rakoviny. Má výbornú chuť, podporuje metabolizmus, pôsobí protizápalovo.

Pestovanie

Miluje priepustné, stredne ťažké až ťažké hlinité pôdy, skôr zásadité, ktoré boli dôkladne vyhnojené pre predchádzajúcu plodinu. Pred výsadbou, cca dva týždne, aplikujeme 60 g univerzálneho hnojiva alebo granulovaného hnoja na meter štvorcový. Môžete vyberať z niekoľkých variantov semien – vysievame ich v polovici jari 1 cm hlboko. Sadeničky jednotíme približne na vzdialenosť 5 cm, aby mali dostatok miesta a zosilneli. Na konečné stanovište ich presadíme v lete do sponu 60 x 60 cm, zeminu okolo kmienka dobre ušlapeme a pravidelne zalievame, kým pevne nezakorení. V druhej polovici leta môžeme vysievať kel kučeravý sibírsky. Ak by sme ho vysiali skôr, obrovské listy by mu vyrástli príliš bujne a tie by potom nemuseli prežiť zimu. Vysievame priamo na konečné stanovište do hĺbky 1 cm, vzdialenosť medzi radmi ponecháme 45 cm. Môžete ho vysievať po troch až štyroch semenách v rozostupoch 30–45 cm a potom z každej skupinky semenáčikov ponecháme len ten najsilnejší. Záhon často okopávame, aby rastliny nezahubila burina, občas ich prišliapneme, aby nimi vietor nekýval. Ak sú rastliny nestabilné, zapichneme k nim oporu a kel kučeravý priviažeme.

Kel v zime

V polovici zimy môžeme začať odrezávať listy pravého kelu kučeravého najprv vykrojíme stred rastliny, aby sme podporili rast čerstvých výhonkov. Sibírsku odrodu zberáme priebežne od konca zimy alebo až keď dozberáme ten pravý. Listy začneme odrezávať zospodu, najchutnejšie sú až po príchode mrazov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa