×
Vyhľadávanie v blogoch

Ktoré izbové kvety ocenia polohu na severnom a západnom okne?

Ak máte byt s oknami orientovanými na sever a západ, poradíme vám, akými izbovými kvetinami okrášliť parapety? Aj za túto polohu vám niektoré rastliny a kvety budú vďačné, a ktoré to sú?

Na severnú stranu slnko nemá takmer šancu preniknúť. Je tu teda len veľmi slabé svetlo. Nepomôžu ani dokonale umyté okná bez záclon, aj tak okná prepustia sotva polovicu svetla. A je tu chlad.

Z toho vyplýva, že pobyt tu bude svedčiť jedine rastlinám, ktorým sa dobre darí skôr v tieni. Navyše musia patriť k druhom, ktoré majú radšej chlad než teplo. Dávať pozor musíme na zálievku, nesmie dôjsť k preliatiu rastlín, a to hlavne v období zimy, teda vegetačného pokoja.

Aké rastliny teda pestovať na severnej strane?

- rôzne druhy papradia

- azalky

- asparágus

- klívie

- aspidistru

- hortenzie

- filodendrony

- rozmarín

Okná na západnej strane sú na tom so svetlom o poznanie lepšie, než tá severná, ale na druhú stranu, žiadna sláva to tiež nie je. Hodí sa pre rastliny, ktorých nároky na svetlo nie sú tak výrazné, ale predsa len ho trochu k svojmu životu potrebujú.

Je to ideálna voľba pre druhy rastlín, ktoré nemajú rady priame slnko. Hrejivých lúčov sa rastlinám dostane hlavne v neskorom popoludní, teda v čase, keď sa slnko chýli k západu.

Akými rastlinami osviežiť západne orientované okenné parapety?

- kamélie

- tučnolisty

- fuchsie

- begónie

- lipky

- šachor

- voskovky

- bromélie

- petúnie

- netýkavky

- papričky

Pri pestovaní izbových rastlín sú dôležité nielen teplo, svetlo, zálievka a kvalitné hnojenie, ale nemenej významná je aj orientácia voči svetovým stranám (zatiaľ čo na jednej svetovej strane bude rastlina prospievať, na inej sa jej bude dariť o poznanie horšie).

Štítok: Okrasné kvetiny
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa