×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestovanie magnólie zo semien je náročné ale nie nemožné

Aj vy obdivujete kry obsypané obrovskými, omamne voňajúcimi kvetmi? Bohato kvitnúce kry a stromy vo farbách ružových, bielych, žltých či sýto purpurových sa na jar nedajú prehliadnuť, a to nielen v parkoch, ale i v záhradách. Na starostlivosť nie sú magnólie príliš náročné. Skúste si ich napríklad vypestovať zo semien, je to zložitejšie, ale nie úplne nemožné.

Magnólie sa radí medzi exotické dreviny

Magnólie nájdete na celom svete ako kry alebo stromy. Domovinu však majú v miernom až tropickom pásme Ázie a Ameriky. Do ich rodu radíme stovky druhov, z ktorých niektoré sú opadavé, niektoré však vždyzelené. V našej klíme sa dá pestovať len pár z tých, ktoré sú mrazuvzdorné. Obvykle je to magnólia veľkokvetá, hviezdokvetá, Soulangova, holá a ľaliokvetá, ďalej veľkolistá, trojlupienková, končistolistá a japonská. V záhradníctvach nájdete magnólie všetkých možných veľkostí a cenových relácií, ak však máte ambíciu vypestovať si ich zo semienka, poradíme vám, ako na to.

Vypestujte si magnólie zo semienok

Ak si na prechádzke v parku niekedy veľké neprehliadnuteľné semená nazbierate, alebo si ich kúpite v e-shope, máte to podstatné na začiatok pestovania. Nečakajte ale, že je to ľahké, zaberie to mesiace. Základom sú zrelé semená, t. j, že samé vypadávajú zo šištíc (ak by ste ich z nich vydlabávali, určite vám nevyklíčia, a i z tých zrelých vám vyklíči len časť). Semená na dva mesiace uložte do vlhka a tepla, potom z nich pomocou teplej vody a piesku alebo brúsneho papiera odstráňte dužinatý mastný voskovitý obal, osušte ich a vydezinfikujte antimykotickým prípravkom (napr. Fundazolom). Takto pripravené semená je treba stratifikovať. Napr. tak, že do malej plastovej krabičky či vrecka nasypete perlit alebo piesok, navlhčíte ho a semená doň umiestnite; na pár mesiacov (3 až 4) ich uložíte do prostredia s teplotou okolo 4 °C (použiť sa dá chladnička). Perlit či piesok nesmie vyschnúť.

Stratifikované semená môžete na jar, t. j. v apríli až máji, vysiať do kvetináča na okenný parapet, prípadne do pareniska do ľahšej vyhriatej pôdy. V období klíčenia sa snažte udržať stálu teplotu a vlhkosť. Klíčivosť sa bude pohybovať pod 50 %, ak ste správne spravili stratifikáciu, v opačnom prípade počítajte s klíčivosťou nižšou. Prvé lístky sa objavia až za niekoľko týždňov, časť semien môže dokonca vyklíčiť až o rok. Semenáčiky, ktorým z klíčnych lístkov sama neodpadne škrupina, bývajú slabšie a zväčša zájdu.

Vzídené rastlinky chránime pred ostrým slnkom, pôdu udržujeme stále vlhkú, nie však premokrenú, občas ich opatrne pohnojíme. Prvú zimu ich umiestnime na svetlé chladnejšie miesto, kde nehrozí, že zmrznú. Von rastlinky vysádzame, až keď trochu zosilnia, najskôr na ďalší rok. Ideálna doba pre výsadbu rastlín je marec až apríl.

Ide o drevinu milujúcu teplo, ktorej sa bude dariť v nížinách alebo pahorkatinách, a i keď inak nie je príliš náročná, potrebuje hlavne slnečné stanovisko. V mrazivých a veterných kotlinách môžu citlivé kvety ľahko zmrznúť, pozor teda na prievan. Ak zasadíte magnóliu do tieňa či polotieňa, bude slabo kvitnúť a drevo bude horšie zrieť. Podložie by malo byť priepustné, pôda zas výživná, hlinitá, kyprá, slabo kyslá. Pri sadení vylepšite výsadbovú jamu pridaním rašeliny alebo kompostu cca v pomere 1 diel rašeliny na 2 diely pôdy. Dôležitá je aj vlhkosť, musí byť stabilná. Ak máte na záhrade pôdu ťažkú, ílovitú alebo naopak extrémne vysychavú a vápenitú, magnólii sa u vás dariť nebude.

„Majte na pamäti, že pestovanie magnólií je náročný proces. O to viac radosti budete mať z vypestované rastliny.“ 

Magnólia je vhodná pre solitérnu výsadbu, dobre bude pôsobiť napríklad niekde uprostred udržovanej trávnatej plochy. Vynikne vo väčších predzáhradkách, dvoroch a átriách. Nezabudnite ale na to, ako veľký bude zvolený druh magnólie napríklad za pätnásť rokov, presádzanie totiž magnólie neznášajú a zvyčajne ho neprežijú.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa