×
Vyhľadávanie v blogoch

Jedným z prvých kvitnúcich kríkov sú magnólie

Magnólia na jar krášli naše záhrady svojimi veľkými dekoratívnymi, niekedy aj vonnými, kvetmi ešte pred vyrašením listov v rôznych farbách. Od bielej cez menej známu žltú, ružovú až po tmavopurpurovú. Do rodu magnólia patrí okolo sto druhov opadavých či vždyzelených okrasných stromov a kríkov. Rozkvitajú v apríli a máji, iné až v začiatkom leta.

Vo voľnej prírode ich môžeme nájsť v oblastiach strednej až východnej Ázie a v severnej Amerike. V našich klimatických podmienkach je možné pestovať iba niektoré druhy.

Magnóliám svedčia teplé a chránené polohy, preferujú plné slnko (ale nie úpal) či mierny polotieň, pri plnom zatienení nepokvitnú. Sadenice vysádzame do hlbokej, výživnej a dobre priepustnej pôdy, pridáme rašelinu a kompost. V prvých rokoch po výsadbe chránime kríky proti namŕzaniu. Mladé kríky majú plytko uložené korene, pri pletí preto dávame pozor, aby sme ich motykou nepoškodil. Neznáša premočené pôdy. Magnólie rastú pomaly široko rozložito, preto okolo nich nechávame dostatočný priestor.

Nie sú náchylné na choroby a škodcov. Môže sa u nich objaviť žltnutie listov, čiže chloróza, ktorá sa objavuje pri vyššom obsahu vápnika v pôde. Zbavíme sa jej pohnojením najlepšie minerálnymi hnojivami s prídavkom železa.

Magnólie nepotrebujú tvarovať, rez vykonávame iba v nutných prípadoch (vetvu čisto odrežeme a ranu očistíme). Vynikajú ako solitéry v trávniku aj na pozadí temných ihličnanov.

Magnolia soulangiana - veľké ružové kvety, podľa počasia vykvitá koncom marca, v apríli.

Magnolia stellata - magnólia hviezdokvetá je najskorší druh magnólie, vykvitá už v marci, má veľké množstvo jasne bielych vonných kvetov na holých vetvách pred olistením, je menej vzrastajúca - vhodná do predzáhradiek aj malých záhrad.

Magnolia x loebneri 'Léonard Messe' - má hviezdicovité kvety, ktoré sú zvnútra čisto biele a zvonka majú sýto ružový prúžok (celý rub kvetu prechádza postupne do jemne ružovej, rozkvitá pred olistením, koncom apríla až začiatkom mája.

Magnolia'Susan' - kvety majú tvar štíhlych tulipánov, navonok sýto tmavoružové až červené (najsýtejšie zo všetkých magnólií), so svetlejším vnútrom, zostávajú uzavreté po celú dobu kvitnutia.

Magnolia 'Yellow River' - kvitne veľkým žltým kvetom, poteší každého, kto chce mať v záhradke niečo neobvyklé.

Magnolia 'Sunrise' - kvety krémovo-žlté až biele, každý okvetný plátok má výrazný ružovo-purpurový trojuholník, zo špičky ktorého sa môže ťahať tenká linka až nahor, rastie pomaly do kompaktného zaobleného kríka do výšky okolo 2 m.

Magnolia'Genie' - farba pukov kvetov je veľmi tmavá až vínovo červená, otvárajú sa do stredne veľkých, pri plnom roztvorení 10 až 15 cm širokých kvetov tmavočerveno-vínovej farby, ktorá nebledne; začína kvitnúť neskôr, až ku koncu mája.

Magnolia 'Satisfaction' - kvety sú zvonku sýto purpurovo-červené prechádzajúce do ľahko svetlejšiej v hornej časti, vnútro je takmer biele; vykvitá neskôr ako hviezdokveté druhy; bohaté kvitnutie už od mladého veku.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa