×
Vyhľadávanie v blogoch

Sadíme a pestujeme: cibuľa sadzačka

Dávate radšej prednosť pestovaniu cibule zo sadzačky ako zo semien? Sadzačka je malá cibuľka vypestovaná zo semien počas leta, zberá sa na jeseň, cez zimu sa uchovávajú pri teplote okolo 23 °C a na jar sa opäť vysádzajú. Týmto teplým skladovaním rastlinu „zmätieme“, takže nevykvitne a vyrastie do veľkých rozmerov. Pestovanie zo sadzačky je rýchlejšie ako zo semien, zberu čerstvej cibule sa dočkáte aj skôr. Sadíme na konci marca alebo začiatkom apríla.

Cibuľa miluje priepustnú, ale nie príliš vyschnutú pôdu. Vyhovuje jej aj pestovanie na vyvýšenom záhone, postačí 10 cm nad úrovňou okolitého terénu. Pôdu je možné odľahčiť prímesou piesku. Pred výsadbou zapravíme do pôdy vrstvu vyzretého kompostu. Cibuľa nemá rada kyslé pôdy. V období sucha ju zavlažujeme, potrebuje pravidelné odburiňovanie a okopávanie, aby bola pôda dobre prevzdušnená. Pri výsadbe na záhone vytvorte riadky (ryhy hlboké približne ako dĺžka sadzačky). Cibuľky vkladáme pukom dole a špičkou nahor a prihrnieme zeminou tak, aby bola špička takmer zahrnutá. Cibuľky by sa mali nachádzať buď tesne pod povrchom pôdy, alebo malý kúsok nad ním. Cibuľky vsádzame približne 10 až 15 cm od seba, do riadkov vzdialených približne 20 cm (záleží aj na veľkosti cibulí vybranej odrody). Ak záhon prekryjete bielou netkanou textíliou, vytvoríte priaznivú mikroklímu a cibuľu ochránite proti škodcom.

Jemnejšia a lahodnejšia chuť ako „obyčajná“ cibuľa má šalotka. Od cibule sa odlišuje aj trvácnosťou pri skladovaní (neraší a „nevyšeptáva“). Šalotke sa bude dariť na slnečnom záhone, ktorý bol vyhnojený pre predchádzajúcu plodinu. Aj šalotka potrebuje, rovnako ako cibuľa, zľahlú pôdu, takže musíme záhon pripraviť dostatočne včas, aby pôda zosadla. Do ľahkej pôdy ju zatlačíme z troch štvrtín tak, aby zo zeme vyčnievali len špičky. Medzi cibuľkami necháme rozostup 15 cm a medzi riadkami 30 cm. Po výsadbe sa šalotka rozdelí a vytvorí zväzok niekoľkých cibuliek, ich konečná veľkosť je do značnej miery daná kvalitou pôdy (tie najväčšie môžu mať až 4 cm v priemere).

Všetana - osvedčená poloraná odroda, ktorú je možné veľmi dobre skladovať. Vegetačná doba pri výsadbe je 90 až 110 dní, má oválny tvar s tenkým dobre zaťahujúcim krčkom, dužina je biela až žltkastá, jemnej sladkastej chuti.

Štutgartská - odroda s dobrými konzumnými hodnotami a výbornou skladovateľnosťou, cibuľa je plocho guľovitá so zlatožltými až hnedastými suknicami, dužina je biela, pevná, ostrejšej chuti.

Karmen - poloraná odroda červenej cibule, dužina je veľmi jemná, biela, pevná, s karmínovo červeným prefarbením medzi suknicami, má pikantnú chuť, je veľmi dobre skladovateľná.

Rosanna - patrí medzi šalotky, tvar cibuľky je podlhovastý, dužina má ružovkastú farbu, hodí sa najmä na priamu konzumáciu.

Stuttgarter Riesen - vysoko výnosná odroda žltej cibule, plody sú veľké, guľovité, až ploche guľovité.

Romy – poloranná odroda cibule pôvodom z Holandska, vyznačuje sa guľovitým tvarom s úzkym krčkom, sýtočervenou až fialovou šupkou a príjemnou pikantnou chuťou.

Longor - je francúzskou odrodou šalotky, ide o odrodu podlhovastého tvaru so svetložltou šupkou. Má jemnú arómu a je ideálna na konzumáciu v surovom stave.

Snowball - obľúbená raná odroda vhodná do všetkých pestovateľských oblastí, cibule sú guľovité, dužina aj suknica majú čisto bielu farbu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa