×
Vyhľadávanie v blogoch

Zima je ideálna na kontrolu záhradného náradia, revíziu kvetináčov i semien

Zimné obdobie je ideálnym časom na inventúru kôlne, garáže či iného priestoru, kde máte uskladnené záhradné náradie, kvetináče a semená. Kovové časti náradia sa vždy oplatí ošetriť proti vlhkosti. Udržované náčinie totiž lepšie slúži a dlhšie vydrží.

Drevené rukoväte ošetrite raz za rok ľanovým olejom. Drevo ohlaďte jemným skleným papierom, aby ste zarovnali drsný povrch a odstránili nečistoty. Potom ich namažte olejom, ktorý do nich necháte vsiaknuť.

Záhradné náradie

Náradie, ako sú napríklad lopatky, rýle a motyky zbavte zeminy a rastlinných zvyškov (oklepte ho, očistite novinami alebo handričkou, prípadne ho umyte). Všetky kovové časti utrite handričkou, ktorú namočíte do oleja alebo ich nastriekajte čistiacim olejovým sprejom. Takéto ošetrenie je vhodné urobiť viackrát za sezónu.

Vinou kontaktu s miazgou a zahnívajúcimi zvyškami rastlín koroduje ostrie nožníc. Ostrie utierame mastnou handričkou po každom použití, tým odstránite zvyšky rastlín a miazgy a kov tak chránite. Aby ste neprenášali prípadnú nákazu ďalej, utrite ostrie roztokom s obsahom metanolu, bude tak sterilizované.

Záhradnícke nožnice a nožnice na živé ploty ostrite pravidelne brúskou navlhčenou vodou alebo olejom. Tupým ostrím môžete rastliny poškodiť a spôsobiť tak aj ich odumretie.

Teraz je tiež ideálny čas na nákup chýbajúceho náradia. Skontrolujte tiež záhradné hadice, či nie sú popraskané a nechýbajú im nejaké koncovky a podobne. Pretrieďte záhradné nádoby a kvetináče, ktoré na jar a v lete budete osadzovať.

Všetky popraskané a rozbité vyraďte a spíšte si zoznam, čo je potrebné dokúpiť aby ste boli na jar pripravení. To isté urobte so semenami. U prejdených skúste test klíčivosti. Pripravte si osevný plán, nech dokúpite tie chýbajúce včas, aby ste boli nachystaní na sezónu.

A pokiaľ náčinie predsa len dožilo, môže sa stať nápaditou dekoráciou. Na dvere kôlne pripevnite starú záhradnícku lopatku (získate nielen peknú, ale aj dobre uchopiteľnú kľučku). Fantázii sa medze nekladú.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa