×
Vyhľadávanie v blogoch

Prepuklo u vás uhorkové šialenstvo? Viete, že uhorky liečia?

Zavárate jeden pohár za druhým? Dajte si pozor, nadmerná konzumácia kyslých uhoriek nie je práve ideálna, pár kúskov pre chuť však neuškodí. V lete sa zavarené uhorky na jedenie nehodia, ale uhorky čerstvé sú oveľa vhodnejšie.

Rovnako ako melóny obsahujú až 95 % vody a vďaka svojmu zloženiu nielen ochladzujú, ale taktiež dodávajú telu potrebné vitamíny a minerály. Pre ich výrazné liečivé účinky určite neuškodia čerstvé uhorkové šaláty zaraďovať po celé leto a jeseň pravidelne do jedálnička.

Uhorky sú bohaté na vitamíny a minerálne látky, obsahujú vitamín C, provitamín A (beta-karotén), zo skupiny B vitamínov takmer všetky okrem B12, z minerálnych látok je zaujímavý vysoký obsah kremíka a síry, ďalej vyrovnaný pomer draslíka a sodíka, fosfor, zinok, meď, chróm, kobalt a mangán.

Uhorky nemajú takmer žiadne kalórie

Uhorky vďaka svojmu zloženiu zlepšujú stav svalov, šliach, kĺbov, chrupaviek, ale aj vlasov a nechtov, pôsobia silne detoxikačne, čistia kožu pri akné a ekzému a celé telo pri dne a reumatizme.

Znižujú opuchy, vyplavujú piesok z obličiek a napomáhajú rozpúšťaniu močových a obličkových kamienkov vďaka močopudným a očistným účinkom.

Sú teda vhodné aj pri zápaloch močových ciest. Keďže neobsahujú takmer žiadne kalórie a naopak sú veľkým zdrojom vitamínov a minerálnych látok, pomáhajú pri redukčných diétach a celulitíde.

Plátky uhorky zvonka priložené na postihnuté miesto alebo uhorková šťava miernia svrbenie spôsobené popálením od rastlín alebo uštipnutím hmyzu a miernia i opuchy pod očami.

Nerobíte chyby pri pestovaní?

Vhodnými susedmi uhoriek sú kapusta, zeler či červená repa. Ich rast podporuje kôpor, ktorý sa s uhorkami veľmi dobre znáša, navyše čiastočne chráni pred hubovými chorobami, rovnakú službu poskytne aj rasca.

Rast aj zdravie zlepšuje bazalka, zároveň chráni pred bakteriálnymi infekciami a háďatkami. Dobrú službu urobia aj topinambury, ktorých až 2 m vysoké stonky môžu slúžiť uhorkám ako podpora na pnutie, ale o živiny sa navzájom neokrádajú.

Nevhodnými susedmi sú paradajky a reďkovky. Uhorkám sa nebude tiež dariť v blízkosti zemiakov. Vzhľadom na vyššiu spotrebu vody a živín sa tiež nehodí na spoločný záhon s koreňovou zeleninou, s cibuľoucesnakom.

Nedostatkom vody uhorky horknú, alebo im voda jednoducho len nechutí - obvykle takto reagujú na studenú chlórovanú vodu z hadice v sparnom lete. Na horkosti uhoriek sa však, okrem kvality vody, zrejme podieľa aj vysoký rozdiel teplôt (rozpálený záhon aj rastlinka a tepelný šok z ľadovej vody).

S prílišným vlhkom súvisí aj najčastejší problém – plesne. V daždivom lete s tým nič moc nenarobíte. Vhodné je pred sejbou namoriť semienka a počas slnečných dní občas postriekať rastlinky preventívne prasličkovým výluhom.

Prevenciou je aj to, aby listy neležali na zemi, kde sa dlhšie udržuje vlhkosť po daždi či zalievaní. Preventívnym opatrením môže byť rozhodenie semienok kôpru na záhon s uhorkami.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa