×
Vyhľadávanie v blogoch

Svilušky a vošky – nepriatelia Vašich rastlín

Najnáchylnejšími rastlinami k napadnutiu týmito škodcami sú tie, ktoré majú mäkké stonky a listy. Týchto škodcov si na rastlinách všimneme väčšinou až vtedy, keď sú už premnožené.

Svilušky

Sviluška chmeľová (Tetranychus urticae) patrí medzi roztoče, ktoré vysávajú živiny z cievneho systému listu. Na rastline sa objavujú prvé príznaky. Na listoch sú žlté škvrny a postupne uschýnajú, nové výhonkyzakrpatené. Po dostatočnom namnožení si tieto roztoče tvoria na spodnej strane listov jemnú pavučinu. Tá slúži pre ich transport. Prezimujúce samičky svilušiek kladú vajíčka na listy niekoľkokrát za rok (môžu mať až dvadsať generácii). Sviluška je dospelá v priebehu 15 dní. Pokiaľ majú svilušky vhodné podmienky, tj. izbovú teplotu a vlhkosť, rozmnožujú sa veľmi rýchlo. Včasná indikácia výskytu je pre boj so sviluškou veľmi dôležitá. Následne môžeme použiť chemické postreky proti roztočom, tzv. akaricídy. Prirodzenými nepriateľmi sú dravé roztoče čeľade Phytoseidae, ktoré sú využívané v biologickom boji.

Vošky

Vošky (Brachycaudus) sú na rozdiel od svilušiek škodcovia postrehnuteľné voľným okom. Sú to totiž niekoľko milimetrov veľkí škodcovia, ktorých sú stovky rôznych druhov. Najrozšírenejším sú u nás voška broskyňová, chmeľová, hniezdotvorná, skoroceľová, maková, ríbezľová, skleníková a ďalšie. Všeobecne platí, že ide o cucajúci hmyz, ktorý oslabuje rastliny pestované vonku, ale i izbové rastliny. Spoločným znakom je rýchly cyklus rozmnožovania. Rastliny pestované vonku sú najviac ohrozené v máji, vtedy ich chránime vhodnými insekticídmi. Na izbové rastliny si dávame pozor v jarnom období. Proti voškám sa osvedčuje biologický boj – lienka, larvy zlatoočiek alebo entomopatogénne huby.

Ako chránime rastliny?

Najdôležitejšie je rozpoznať, aký škodca rastlinu napadol a podľa toho následne zvoliť vhodný ochranný postrek. Proti sviluškám používame akaricídy, proti voškám insekticídy. V každom prípade si starostlivo naštudujte príbalové informácie v balení postreku. Vhodné nariedenie a opakovanie postreku tak, aby postihol všetky vývojové štádia škodcov, je veľmi dôležité.

Náš tip: "Proti voškám väčšinou postačí jeden postrek, proti sviluškám musíme urobiť väčšinou najmenej tri postreky, vždy po niekoľkých dňoch."

Spolu s prípravkom použijeme vhodné zmáčadlo, ktoré pridáte v malom množstve priamo k postreku. Chemický roztok vďaka nemu lepšie priľne na rastlinách a je odolnejší proti zmytiu dažďom. Proti voškám je vhodným prípravkom Mospilan 20 SP. Ide o systémovo účinný insekticídny postrek s účinnou látkou Acetamiprid vo forme vo vode rozpustného prášku, určeného na hubenie predovšetkým vošiek a molí.

Proti sviluškám používame selektívne kontaktný prípravok Nissorun 10 WP. Ide o prípravok vo forme dispergovateľného prášku na hubenie svilušiek na izbových rastlinách ale aj na rastlinách pestovaných vonku. Vyznačuje sa dlhodobým špecifickým účinkom. Na dospelé jedince pôsobí nepriamo. Nehubí ich, ale sterilizuje, preto je dôležitý niekoľkonásobný postrek, ktorý ovplyvní všetky generácie svilušiek. Prípravok ľahko prechádza listami (tzv. translaminačný účinok) a hubí tak vajíčka i na spodnej strane listov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa