×
Vyhľadávanie v blogoch

Ibištek - izbová rastlina i ker pre vonkajšie pestovanie

Ibištek poznáte ako izbovú rastlinu, ale vedeli ste, že niektoré druhy je možné pestovať vonku i celoročne?

Ibištek sýrsky (Hibiscus syriacus) je na rozdiel od ibišteka čínskeho opadavým krom. Pochádza z južnej Ázie, v Európe sa pestuje od roku 1596. Krovité druhy vás budú ohromovať celé leto nádhernými rôzne farebnými kvetmi, ktoré môžu mať veľkosť až 10 cm.

Pôvodný druh je svetlofialový. Dnes je vyšľachtených množstvo odrôd v rôznych farebných tónoch a kombináciách. Typické býva výraznejšie temnejšie oko. Rada odrôd je i plnokvetých.

Pestovanie

Ker ibišteka sýrskeho rastie vzpriamene a pomerne pomaly, hodí sa teda i do skaliek a japonských záhrad. V našich podmienkach dorastá do výšky dvoch až troch metrov. Výhodou je, že ho môžeme dosť radikálne zrezať. Čím je oblasť teplejšia, tým lepšie sa mu darí. Pre výsadbu najvhodnejším obdobím je jar, potom stihne malá rastlinka dostatočne zakoreniť a pripraviť sa na zimu. Najlepšie sa mu bude dariť na záveternej južnej strane. Stanovište by malo byť slnečné a tepléRastlina má radšej sucho než premočenie. Pokiaľ má ibištek nadbytočnú vlhkosť, začínajú plesnivieť púčiky kvetov a rastlina nerozkvitne. Z tohto dôvodu sa neodporúča jeho výsadba pri vodných plochách.

Po výbere stanovišťa vykopeme dostatočne veľkú jamu a vymeníme časť pôdy za dobre priepustnú pôdu a vyhnojenú substrátom. Rastliny s menšími, svetlozelenými listami obvykle trpia nedostatkom živín. K tomu, aby bol ibištek dlho krásny, poctivo odstraňujeme odkvitnuté kvety. Koncom leta odporúčame použitie jesenných hnojív, všetky nevyzreté vetvičky totiž zmrznú. Pokiaľ aj po zrezaní niektoré vetvičky namrznú, na jar ich zrežeme. Na jeseň nanesieme k ibišteku aspoň 2 vedrá dobre vyzretého záhradného kompostu. Bude slúžiť ako ochrana koreňov, pôdu ale hlboko nekypríme a neryjeme. Korene ibišteka rastú rýchle a plytko a pri kyprení pôdy by sme koreňový systém mohli poškodiť. Najchúlostivejšie sú mladé rastlinky, ktorým ešte môžeme poskytnúť prikrývku z mladých konárikov.

Na jar zimnú prikrývku opäť odstránime. Pôdu len mierne nakypríme a prihnojíme. Ibištek dobre znáša rez, ktorý urobíme pred tým, než príde jar. Hlavne u starších rastlín je potrebné vetvy skôr pretriediť než skracovať a pustiť svetlo do kra. Odstránime i všetky suché a zmrznuté vetvy. Ibištek ešte v tom roku stihne vykvitnúť.

Škodcovia

Najčastejšími škodcami sú: svilušky (použijeme lepové dosky), po vysadení von sa už nevyskytujú vošky na stonkách mladých listov (striedame rôzne dostupné postreky na vošky a cicavé škodce).

Štítok: pestovanie, Ibištek
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa