×
Vyhľadávanie v blogoch

Abeceda byliniek – ibištek lekársky

Altaea officinalis je trváca, niekedy až 1,5 m vysoká rastlina z čeľade slezovité. Ľudovo sa mu hovorí aj lajbis, preskiernik, ibištek, slezová ruža či vysoký slez. Pravdepodobne pochádza z oblasti od Stredomoria po Strednú Áziu, dnes je však udomácnený aj inde. Na Slovensku rastie v južných oblastiach na vlhkých slaných teplých lúkach. Z divokých ibiškov pripravovali chudobní dedinčania kašovité jedlá už v starom Grécku. Ibištek bol už od staroveku využívaný ako liečivá rastlina. Široké využitie našiel v lekárstve, liečiteľstve a je pestovaný i na poľných kultúrach.

Pestovanie

Rastlina je zamatovo chlpatá, byle vyrastajú trsnato, sú priame a len s krátkymi postrannými vetvami. Listy sú stopkaté, 3 až 8 cm dlhé a 1,5 až 6 cm široké, dlaňovito laločnaté. Kvety vyrastajú v paži listov, väčšinou po dvoch až štyroch. Kalich je 8 až 10 mm dlhý, zakončený trojuhoľníkovitými cípmi, semená sú obličkovité, hladké, tmavohnedej farby.

Biele, ružovkasté či fialové kvety sa zbierajú v júli a v auguste, listy (je dôležité, aby neboli napadnuté hrdzou) v júni a v júli a koreň v októbri a ešte v novembri. Hlavnými účinnými látkami sú slizy, ktoré uľahčujú odkašliavanie a mierne dráždenie slizníc. Užívajú sa preto najmä pri najrôznejších zápaloch slizníc dýchacieho ústrojenstva, pri zápale močových ciest či čriev. Odporúčajú sa aj pri ťažkých hnačkách u detí.

"Na kocky pokrájaný kandizovaný koreň ibišteku nazývaný „ajbišky“, sa podáva ako cukrovinka proti kašľu."

Použitie

Ako zjemňujúci a zvláčňujúci prostriedok je ibištek rovnako používaný aj v kozmetike. Domáci nálev či odvar sa dá použiť aj ako pleťová voda či maska. Zvláčňujúci účinok rastliny doplňuje ešte jej bieliaci účinok, ktorý je možné využiť napríklad pri výskyte pigmentových škvŕn.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa